Az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményeként hétfőn Budapesten adják át azokat a Michelin-csillagokat, amelyekért magyarországi éttermek is versengtek.

MTI

A Michelin Guide elnevezésű speciális kiadvány a főbb európai városok éttermeit veszi górcső alá, a Michelin most azoknak az országoknak a főbb városait értékeli, ahol nincs ilyen önálló éttermi kalauz. Hétfőn Budapesten jelentik majd be, hogy mely éttermek kaphatnak egy, illetve plusz csillagokat – hangzott el  az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, most az európai gasztroelit, a fő véleményformálók Budapesten vannak. A mostani rendezvény és a Michelin-csillagos éttermek a magyar turizmust is erősítik. Kétnapos programot szerveztek, vasárnap közös “örömfőzést” tartanak, amelyen négy magyar sztárséf – Palágyi Eszter, Széll Tamás, Sárközi Ákos és Pesti István – 2-3 csillagot kiérdemelt séfekkel főz a Belvárosi Piacon. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) közösen szervezett programra százötven gyereket, tanulót hívtak meg – fűzte hozzá.

A gasztronómia, a főzés az utóbbi időben divat lett, de egyelőre kevés fiatal választja ezt a szakmát. Ezért az a céljuk, hogy elsősorban a fiatalok körében népszerűsítsék a gasztronómiát. Az MTÜ szerdai közleménye szerint csaknem 100 Michelin-csillagos séfet várnak Budapestre az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményére, a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018-as kiadásának bemutatójára, amelyen az is kiderül, hogy melyik magyar éttermek érdemelték ki idén a Michelin-csillagot.

Az európai nagyvárosok legjobb éttermeit felvonultató kiadványt a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megvalósuló budapesti gálaeseményen mutatják be hétfőn. Az MTÜ szerint az európai Michelin-kalauz budapesti bemutatója azért is különleges esemény, mert eddig mindössze egyszer, tavaly tartottak hasonlót Brüsszelben. A magyar főváros így a második állomása a rendezvénysorozatnak, ami fontos elismerésnek számít.

Fotó: Borkonyha/boraszportal.hu