Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Télen kezdi forgatni Budapesten The Terror című tízrészes sorozatát az AMC. A Dan Simmons azonos című, valós események alapján írt bestselleréből készülő antológiát Magyarországon az amerikai bemutatóval egy időben, ismét világpremierként vetítik majd.  

061.hu

A The Terror története 1847-ben játszódik, amikor a HMS Terror hajó legénysége az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására indul. A nagyszabású sarkköri expedíció azonban elképesztő drámává válik, amikor a sorozat szinopszisa szerint egy rejtélyes ragadozó megtámadja a hajót és a legénységét, majd kétségbeesett küzdelem indul a túlélésért. Az utóbbi, fiktív száltól eltekintve a történet valós eseményeken alapul.

Az antológia tekintélyes nevekből álló vezetői produceri listáján Ridley Scott is szerepel. A The Terror főszereplője Jared Harris (Reklámőrültek), ő alakítja az ír származású Francis Crozier-t, a HMS Terror hajó kapitányát, egyben a teljes expedíció egyik parancsnokát. A további szerepekben látható less Ciaran Hinds (Trónok harca), Paul Ready (Cuffs, Utopia), Adam Nagaitis (A szüfrazsett) és Tobias Menzies (Trónok harca).

A Terror hajóroncsát csaknem eredeti állapotában fedezték fel idén kanadai régészek a Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öbölben egy robot tengeralattjáró segítségével. A HMS Terror és a HMS Erebus 1845-ben indult útnak, hogy feltérképezzék az északnyugati átjárót. A vállalkozás sosem ért célt: 1846-ban mindkét hajó a jég foglyává vált a Vilmos király-szigetnél, a legénység pedig az ezt követő hetekben és hónapokban életét vesztette az éhezés, a skorbut és ólommérgezés következtében.

1848-ban mentőexpedíciót indítottak a két hajó és legénységének felkutatására, azonban hiába tartott több mint tíz évig a keresés, nem jártak sikerrel. Egy akkor talált üzenet szerint a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Néhány hónappal később 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég.

A másik hajó, a HMS Erebus maradványait két évvel ezelőtt találták meg, mintegy 46 méterre a Terrortól.

Kép: gamerssphere.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •