Jövő május végén tervezett koncertet Budapesten az Alekszandrov-együttes, a szovjet, majd az orosz hadsereg ének- és táncegyüttese – írja a hvg.hu. Az világhírű együttes 64 tagja utazott a vasárnap reggel lezuhant orosz katonai repülőgépen. 

061.hu

Az MTI összefoglalója szerint felszállás után két perccel vasárnap reggel eltűnt a radarképernyőről az orosz védelmi minisztérium Szocsiból a szíriai Latakiába tartó Tu-154 típusú repülőgépe, fedélzetén 84 utassal és 8 fős legénységgel. “Teljességgel kizárható”, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép tragédiáját – közölte Viktor Ozerov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) elnöke a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. Ozerov szerint a szerencsétlenséget műszaki hiba vagy a legénység hibája okozhatta, de szerinte nem lehetett terrorcselekmény, mert a gépet a hadsereg üzemeltette.

A gép a Fekete-tengerbe zuhant, a roncsokat a szocsi partoktól másfél kilométerre találták meg. A szerencsétlenség térségében vasárnap délig nem találtak túlélőket, hét holttestet emeltek ki – közölte a védelmi minisztérium. A gépen a védelmi tárca által közzétett utaslista szerint katonák, a hadsereg Alekszandrov együttesének 64 tagja, közöttük Valerij Halilov, az együttes vezetője, Anton Gubankov, a védelmi tárca kulturális főosztályának vezetője, kilenc újságíró – a Pervij Kanal, az NTV és a Zvezda televízió munkatársai -, a Doktor Liza néven ismert Jelizaveta Glinka, a Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa, valamint 8 fős legénység utazott. Az Oroszországban is nagy tiszteletnek örvendő civil szervezet vezetője egy, a latakiai egyetemi kórháznak szánt gyógyszerszállítmányt kísért Szíriába.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett, az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesét még a szovjet időkben alapította Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző.  Az együttes először 1928 októberében lépett fel, akkor még csak 12 taggal. 1937-ben már 274 tagja volt, s a második világháború idején az együttest négy részre osztották, s az egyes csapatok külön-külön adtak koncerteket a harcoló egységek katonáinak. 1946-ban Alekszandrov fia, Borisz vette át a kórus irányítását, s 1987-ig töltötte be tisztét.

Az „alekszandrovok” számos országban, többek között Magyarországon is megfordultak, viszont az USA-ba annak ellenére nem jutottak el, hogy két fellépést is terveztek már, Az első a második világháború miatt hiúsult meg, míg a világégés után azért nem szerepelhettek a művészek az USA-ban, mert az amerikai hatóságok csak civil ruhában engedték volna fellépni őket. A kórus tagjai viszont nem voltak hajlandóak megválni hagyományos egyenruhájuktól. Az együttesnek a vasárnapi tragédia előtt mintegy kétszáz tagja volt, s közülük 150-en számítanak hivatásos művésznek. Valerij Halilov altábornagy 2016 májusa óta állt az együttes élén. 

Fotó: posztinfo.hu