Robert McKee november 16. és 18. között látogat hazánkba a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Hollywood legkeresettebb forgatókönyvíró oktatója háromnapos, STORY Seminar előadást és mesterkurzust tart diákoknak, valamint az érdeklődőknek. A mintegy négy évtizede indult kurzus, Los Angelestől kezdve Sao Paolon keresztül Sydney-ig, a mai napig teltházzal működik. A Köbli Norbert forgatókönyvíró által vezetett új MCC műhely, a Story Lab meghívására érkező amerikai szaktekintély a filmkészítés mesterségébe és kulisszatitkaiba vezeti be hallgatóit, immáron Budapesten is.

061.hu

A kurzust indulása óta már több, mint százezren teljesítették, közöttük van mintegy 70 Oscar-, 250 Emmy-, és 100 WGA-díjas szakember is. Robert McKee legismertebb tanítványai: a Gyűrűk Ura forgatókönyvírója és rendezője, Peter Jackson; Akiva Goldsman, az Egy csodálatos elme forgatókönyvírója; Andrew Stanton, a Wall-E rendezője és Paul Haggis, a Millió dolláros bébi és a Casino Royale forgatókönyvírója. Emellett számos színész, mint például Kirk Douglas, Julia Roberts, Meg Ryan, Jimmy Fallon, Russel Brandt és John Cleese, a Monty Python oszlopos tagja is részt vettek a kurzuson. Továbbá kezei közül olyan szakemberek is kikerültek, akik a Breaking Bad, a Trónok Harca, a Downton Abbey, a Kártyavár, a Wall Street Farkasa vagy a Jégvarázs munkálataiban vettek részt aktívan.

Az MCC-ben tartandó háromnapos, exkluzív és intenzív mesterkurzuson a hallgatók első kézből szerezhetnek ismereteket a filmkészítés rejtelmeiről. Robert McKee célja, hogy a tanulók megértsék egy-egy műfaj komplexitását, és átadja számukra a művészi szabadság azon fokát, ahol már nincsenek szabályok. A szakember szerint a forgatókönyvírás egy organikus dolog, melyet nem lehet merev keretek közé szorítani. „McKee ma már csak nagyon ritkán tart előadást, így ez egy vissza nem térő alkalmat jelent nem csak a hazai, hanem a régió filmes szakemberei számára is” – fogalmazott Köbli Norbert forgatókönyvíró, az MCC Story Lab vezetője, akinek Blokád című filmje képviseli majd Magyarországot a 95. Oscar-gálán.

A háromnapos szeminárium helyszíne az MCC budapesti, Tas vezér utcai központja. További információ ide kattintva érhető el.