Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nyakunkon a nyár és egyre jobban áterezzük, hogy milyen kellemes érzés is, amikor a lakásban ücsörögve egy szál gatyában folyik minden pólusunkból az izzadság és levegőt venni is a hűtőszekrénybe járunk vagy a hideg zuhany alá. Sajnos a modern kori rabszolgaság (értsd munkából és bérből élő) nem igazán teszi lehetővé, hogy pár napnál tovább ellógjunk a munkahelyről mondjuk a balcsira, de hát nem kell kétségbeesni, mert Budapest tele van jobbnál jobb kerthelységekkel és úgy tűnik, hogy a legújabb trend pedig a tetőteraszos helyeké lesz.

GYŐRI MIKLÓS – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

Tip Top Bár

A Tip Top bár az egyik legújabb pesti belvárosi tetőtéri szórakozóhely a még nem túl hosszú, de remélhetőleg egyre bővülő listában. A helyet egy évvel ezelőtt nyitották meg a Kálvin tér és az Egyetem tér között található Közhely fölött, ahova érdemes jó előre asztalt foglalni, mert a hely adottságaiból kifolyólag csak korlátozott számban bámészkodhatunk és merenghetünk a távoli nap lemenő fényébe. Viszont lehet enni, inni, lemezlovasokat hallgatni és teljes erőből flörtölni a haját csavargató lesütött szemű diáklányokkal az Eltéről. Nincs mit nagyon hozzátenni a helyhez, hogy miért jó vagy nem. Önmagáért beszél. Ha valakit arról kell győzködni, hogy miért klassz a város tetején merengeni az élet különösen nehéz kérdéseiről, minthogy mi legyen a következő hely, ahova a szokásos hétvégi kocsmatúra alatt ellátogat az ember, akkor azt hiszem, hogy annak egy könyvre, csendre és egy félhomályos szobára van szüksége, ahol véletlenül se lát csábosan kacérkodó lányokat és csubakka pólóban feszítő metroszexuális srácokat. Az arcokra fagyott irodai kinyírlak, ha áttolod a térfelemre a ceruzád, vagy ha még egyszer bejössz kopogás nélkül máz is olvadásnak indul a szentimentálisan romantikus tetőtéri életérzésben. Na persze. Egyébként a helynek nincs saját weboldala, csak a facebookon vannak fent, de ott sem frissült mostanában nagyon a programkínálatra vonatkozó rész.

Tip Top Bár

Tip Top Bár

https://www.facebook.com/pages/Tip-Top-Bar/386238754823394?fref=ts

Gozsdu Sky Terrace

Budapest legújabb város feletti szuper trendi, jól fésült és elegáns szórakozóhelye a Gozsdu Sky Terrace, ami kb pontos ellentéte a Blahán lévő Corvin Tetőnek. Vagyis mindazt megtalálod itt, amit hiányolsz egy olyan estén, amikor apait, anyait beleadsz, hogy másnak mutasd magad, mint, aki valójában vagy. Szédületes kilátásból itt sem lesz hiányod, ahogy a steril műtőskörnyezetre emlékeztető dekorációból, designból sem. Rendesen érződik a nagy befektetők pár nappal ezelőtt ott hagyott parfümének, szivarjának illata, hogy akkor most valami óriásit dobunk mi is, megmutatjuk ezeknek a hitvány romkocsmásoknak, hogy van élet a romos, dohos kocsmán túl is, vagyis felett. De azt elfelejtik, hogy nem attól jó egy kocsma, hogy olcsó a sör és ezer éves izzadságszag lengi be a bárpultot, hanem attól, hogy százéves tetszhalott bútorokból és kacatokból a végén összeáll valami élő organizmus, ami a hely lelkét adja. Persze ha el tudsz a vonatkoztatni a végtelenül unalmas és minimalista kialakítástól, akkor még jól is érezheted magad. Ugyanis a Budapest Rooftop Cinema itt is szokott vetítéseket szervezni és egyébként is mindenféle ismeretlen dj játszik feltehetőleg laza, helyhez illő zenéket. De azért a szervezők odafigyelnek, hiszen volt egy Harcsa Veronika koncert is a Budapest Essential keretein belül. Érdemes olvasgatni a facebook oldaluk vélemény részét is, mert saját weboldaluk nekik sincs, ahol azért jóval több a pozitív visszajelzés. Negatív oldalról az árakat hozzák fel és a lelkes amatőrök szokásos hibáit, ami akkor éri utol őket, ha egy új helyet nyitnak egy nem szokásos helyen. Mindezek ellenére azért örülünk a helynek, mert a város szórakozóhely kínálata megint színesebb lett, de a face és dresscontrol hiányának ellenére is sejtjük, hogy a hely nem a Kazincy utcai bárok törzsközönségének épült, de még így is jó lehet, ha az egészséges versenyszellem hullámát meglovagolva még több hasonló hely épül a városban.

Gozsdu Sky Terrace

Gozsdu Sky Terrace

https://www.facebook.com/gozsduskyterrace?fref=ts

360 Bar

A Gozsdu Sky-al egy időben, Június elsején nyílt meg a 360 Bar az Alexandra Könyvesház tetején, az Andrássy úton. Adottságait tekintve ez a tetőterasz egyelőre lekörözi a többieket, aminek egy kézzel fogható oka van. A lehengerlő kilátás. Mivel a többi helyhez képest ez van a legmagasabban, érthetően itt van a legjobb kilátás. Parlament, Gellért-hegy, Bazilika, Vár és a dekoltázs parádé a sarokban. Árak tekintetében sincs elrugaszkodva a hely, mondhatni a szokásos belvárosi árak. A programkínálat nem frissül nagyon, viszont az eddigiek szempontjából az látszik, hogy nem csak a laptop dj-k kapnak helyet, hanem az erősebb kulturális tartalommal bíró megmozdulások is, mint pl. pár napja a Margó feszt – Slam.Pont. A kényelemről pedig a szokásos babzsák-nyugágy kombó gondoskodik. Egyelőre még nem teljesen tiszta, hogy milyen lesz a hely profilja, mert előszeretettel látogatják a helyet az öltönyös, nyakkendős, üzletembernek öltözött vendégek is, azonban a zenei és egyéb programkínálat fényében a kettőt nem igazán tudjuk ésszerűen egy mondatban összehozni. De sebaj, Budapest ilyen. Kaotikusan eklektikus, ahol elfér egymás mellett mindenki. És most öleljük meg egymást gyerekek.

360 Bar

360 Bar

https://www.facebook.com/360barbudapest

Corvin Tető

A CT már jó pár éve a budapesti szórakozóhelyek egyik megkerülhetetlen állomása. Megszámlálhatatlan parti volt már itt a Blahán található régi áruház tetején minden stílusban, amit csak el tudsz képzelni. A hely adottságaiból kifolyólag nagyobb bulik is szoktak itt lenni, mivel a tetőtéri rész inkább dohányzó, beszélgetős, iszogatós résznek lett kialakítva, míg a benti, fedett részen több terem is van, ahol iszonyat zúzások szoktak menni egészen reggel hatig. Az idejáró emberek nagy többsége is igen vegyes képet mutat. Diákok, angol turisták, fiatal vállalkozók, lecsúszott punkok, amit el tudsz képzelni.

Viszont itt azért már masszívabb képet mutat a fellépők sora, a Tip Top és Gozsdu Sky-al ellentétben itt nem a tulajdonosi, menedzseri kör barátaiból áll össze a line up, hanem kőkemény bejáratott nevek csapatják a zenét, nem ritkán világsztárokkal. Ugye már azt is megszokhattuk, hogy minden az átlagnál legalább egy fokkal érdekesebb új helyen a Tiloshoz köthető nevek játszanak, ami nem is baj, hiszen még mindig ott lehet hallani a legjobb zenéket, ha rádióról van szó. A CT esetében is itt vannak a nagy klasszisok, mint Palotai, Cadik, akik még mindig képesek telt házas bulikat csinálni akármelyik nap. Persze itt elsősorban nem a megjelenésről szól a dolog, hanem arról, hogy egy óriásit bulizz. Egyébként a Budapest Rooftop Cinema itt is szokott vetítéseket tartani, a következő Jún 26-án lesz, a film pedig az Istenek városa lesz.

Corvin Tető - fotó: Bence Szemerey

Corvin Tető – fotó: Bence Szemerey

https://www.facebook.com/corvinteto?fref=ts

A Budapest Rooftop Cinema csapata egyébként egészen váratlan és meglepő módon azt a szórakozási formát találta ki, hogy elsősorban tetőtéri szórakozóhelyeken tartanak filmvetítéseket szerte a városban.

https://www.facebook.com/budapestrooftopcinema?fref=ts

Budapest Eye

A végére, hogy a kicsik is örüljenek, beraktam a listába a pesti óriáskereket is, amit a fékezhetetlen tehetségű kreatívok egyszerűen csak Budapest Eye-nak kereszteltek el. Honnan ismerős? Ja, London Eye, sebaj. Azért szép kilátásban lehet részünk, meg a gyerkőcöknek, ha befizetjük őket az Erzsébet téren felállított óriáskerékre. A technikai leírásokat olvasva nem tudtam elmenni a mellett a tény mellett, hogy Európa legnagyobb sebtiben összerakható óriáskereke, ami a Sziget fesztivál mellett számos európai várost is megjárt már. Hát, ha eddig nem is kaptam lángra a lelkesedéstől, most már biztosan. Viszont komolyan kezdek aggódni Gerendaiért. Ez a bizonyítási kényszer, hogy legnagyobb fesztivál, meg legnagyobb óriáskerék arra az ovis szájkaratéra emlékeztet, amikor arról ment a vita, hogy kinek erősebb az apukája. De ne aggódjunk, egyszer biztosan rájönnek a fékezhetetlen tehetségű marketingesek is, hogy nem csak úgy lehet eladni valamit, ha ott szerepel a mondatban a leg jelző.

big eyes

https://www.facebook.com/BudapestEye?fref=ts


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •