Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az elmúlt egy év során elhunyt egykori zenésztársai, Keith Emerson, Greg Lake és John Wetton emlékének adózik Carl Palmer április 26-án az A38 hajón. Az Emerson, Lake & Palmer és az Asia legendás dobosa ezúttal ELP Legacy elnevezésű formációjával lép fel Budapesten.

MTI

“Fantasztikus emberek és zenészek voltak, akik végigkísérték eddigi pályafutásomat. Nagyon hiányoznak, kitörölhetetlenek maradnak emlékeimből, az élet azonban nem áll meg, tovább dolgozom saját zenekarommal, valamint az Asiával is turnézunk, jelenleg Amerikában, immár sajnos John Wetton nélkül” – mondta a 66 éves Carl Palmer az MTI-nek adott telefoninterjúban.

Kitért arra, hogy az egy évvel ezelőtt elhunyt Keith Emerson billentyűssel és a tavaly decemberben meghalt Greg Lake basszusgitáros-énekessel az elmúlt hat évben már nem lépett fel együtt. Az Asia frontemberével, John Wettonnal, aki idén január végén ment el, több mint két éve állt utoljára egy színpadon. Hozzátette: Wetton ott lett volna velük az idei Asia-turnén, de betegsége miatt januárban, az utolsó pillanatban le kellett mondania a részvételt; a zenekarban egyelőre Billy Sherwood pótolja.

A progresszív rock alapcsapataként számon tartott brit Emerson, Lake & Palmer 1970 és 1979 között működött, 1991-től 1998-ig volt újra aktív, majd 2010 júliusában, a csapat 40. születésnapján egy londoni koncertre újra összeállt. “Ha az ELP zenéjét hallgatja, választ kap arra a kérdésre, mi volt a közöttünk lévő kémia magyarázata. Maga a zene volt az”.

Carl Palmer az ELP-vel 1992-ben és 1997-ben járt Magyarországon, a Carl Palmer Banddel többször is, legutóbb 2014-ben az ELP Legacy-vel az A38-on, ahol 2011 nyarán az Asia supergrouppal (Wetton társaságában) szintén fellépett. “Nehéz pontosan visszaemlékezni az elsőre, hiszen negyedszázaddal ezelőtt volt, a többiről már több minden eszembe jut. Mindig is imádtam fellépni Magyarországon, ahová a jövőben is szívesen visszatérek” – fűzte hozzá Carl Palmer.

Palmer már 15 évesen profi zenekarban játszott és mindössze 20 éves volt, amikor az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimsonból érkezett Greg Lake-kel teljesé váló ELP első, ma már legendás cím nélküli lemeze 1970-ben jelent meg, a nyitószám a The Barbarian volt, Bartók Béla Allegro Barbaro című művének adaptációja. A The Barbariant Carl Palmer az ELP Legacy-vel manapság is játssza koncertjein.

“Amikor Keith-szel felfedeztük ezt a Bartók-darabot, rögtön éreztük, hogy tökéletesen szólhat rockhangszerekre átdolgozva. Ez volt az első klasszikus, amelyet a rock irányába fordítottunk, egy évvel később Muszorgszkij egész művét, az Egy kiállítás képeit csináltuk meg, később sok mást is, Prokofjev, Dvorák, Rimszkij-Korszakov, Bach vagy Bernstein műveit” – fejtette ki a dobos. A Carl Palmer’s ELP Legacy tavalyi turnéján Keith Emerson munkássága előtt tisztelgett, idén Emerson mellett a Greg Lake emléke előtti főhajtás áll a koncertprogram fókuszában. Az ELP Legacy egy billentyűs nélküli power trió, amelyben Lake mellett Paul Bielatowicz gitározik, Simon Fitzpatrick pedig basszusgitáron játszik.

“Budapesten előadunk számos ismert ELP-számot, köztük természetesen a The Barbariant, a Trilogyt, Pictures at an Exhibitiont, a Fanfare for the Common Mant vagy a Lucky Mant. Wettont a 21st Century Schizoid Mannel idézzük meg, amit anno a King Crimsonnal adott elő koncerteken, de ez volt az ELP első közösen előadott száma is 1970-ben” – sorolta Palmer. “Kedvenc albumom nincs, de a zenekar kreativitása talán az 1973-as Brain Salad Surgery című anyagon érvényesült a legjobban. A Trilogy valóban nagyon népszerű lemezünk volt, ez fogyott a legnagyobb példányszámban az összes közül, és itt használtunk először különböző effekteket, ezért nehéz élőben játszani” – vélekedett Carl Palmer.

A dobos a zene mellett újfajta művészeti ágakba is belekóstol: zenekarai ismert számait dobolja fel egy sötét szobában világító dobverőkkel, amelyeket kamerákkal rögzítenek. A sorszámozott és dedikált nyomatok különböző színek és fények alkalmazásával mutatják meg Palmer játékát. A legutóbbi ilyen műve Greg Lake Lucky Man-je előtt tiszteleg. “Világító dobverőkkel, a fény játékával már 1973-ban megpróbálkoztam, az akkor készült felvétel megjelent lakóhelyem, Birmingham újságjában. Azóta eltelt több mint negyven év, manapság a kínaiak már világító leddel ellátott dobverőket gyártanak”.

Carl Palmer végül elmondta, hogy az ELP Legacyvel nemrég friss albumot vettek fel, számos ELP-számot rögzítettek új megközelítésben. A Carl Palmer Live in the USA című anyag hamarosan megjelenik.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •