Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik 2020-ban a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében. A Csányi utca 3. szám alatti épület nemcsak színházi, hanem tánc-, opera- és dzsesszprodukcióknak is helyet ad.

MTI

“A teljes központ 500 négyzetméter nagyságú lesz, benne színházi és közösségi térrel, nagy- és kamarateremmel, kávézóval, öltözőkkel, irodákkal, raktárral. Terveink szerint jövő nyáron megnyílik a kávézó, majd ősztől itt kezdődik a Gólem Színház 2020/21-es évada. A Zsidó Előadóművészeti Központ egész Európában egyedülálló projekt” – mondta Borgula András, a Gólem Színház vezetője vasárnap. Az épületben egykor mézeskalácsműhely és pékség üzemelt. Mint a sajtóbejáráson elhangzott, a Gólem Színház 2020 őszétől évente 200-250 előadást fog tartani a központban, ezekre összesen 20 ezer nézőt várnak.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere az MTI-nek kifejtette: néhány hónappal ezelőtt kereste meg Borgula András, aki helyszínt keresett a Gólem Színháznak, miközben a VII. kerületi Önkormányzat éppen kulturális intézményeket keresett. Az ötletet nemcsak ő, de a közgyűlés is támogatta. “Számunkra kiemelten fontos, hogy a belső-erzsébetvárosi negyed bulinegyed helyett inkább kultúrnegyed legyen. Ez akkor tud megvalósulni, ha kulturális értékteremtőket találunk. Közvetlenül a leendő Zsidó Előadóművészeti Központ mellett található egy ideje a Csányi 5., az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, és vétek lett volna nem hasznosítani a szomszédságában üresen álló helységet. Belső-Erzsébetvárosban rengeteg közös projektünk van a helyi zsidósággal” – fejtette ki a polgármester.

Borgula András arról beszélt az MTI-nek, hogy a 15 éve alakult Gólem Színház Magyarország egyetlen zsidó színháza. Felidézte, hogy az induláskor azt akarta, ne a régi zsidó negyedben működjenek, ne azzal azonosítsák őket, de most úgy látja, a kerületben a környezet egészen más, mint másfél évtizede volt. “Közművelődési szerződést kötöttünk a VII. kerületi Önkormányzattal, ami alapján a Csányi utca 3-at ingyen használhatjuk a következő tíz évben. Nekünk az épület rendbe hozása és az üzemeltetés költsége marad, a jövő évi nyitáshoz szükséges mintegy 70 millió forintot közösségi finanszírozásból igyekszünk összegyűjteni” – mondta Borgula András. A színház vezetője hozzáfűzte, hogy a központban egyszerre két előadást is fognak tudni tartani, a valamivel távolabbi jövőben pedig a szintén mintegy 500 négyzetméteres pince hasznosítását is tervezi.  A sajtóbejáráson a színház művészei, köztük Gryllus Dorka és Kálid Artúr, részleteket adtak elő a teátrum előadásaiból.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •