Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A teljesítménynövelő szerek, az alkohol és a drogok káros hatását ismertető bűnmegelőzési musicalt mutattak be hétfőn a Belügyminisztérium rendhagyó miniszteri értekezletének keretében Budapesten, a Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának előadásában.

MTI

A Taurin trauma című két felvonásos zenés darab szerzője és rendezője Olt Tamás. A musical három, különböző szemszögből ábrázolt történeten keresztül mutatja be a szerek romboló hatását. Egyrészt a “betépett” állapotot illusztrálja, másrészt plasztikusan láthatóvá teszi a szerek használatának negatív hatásait, illetve a “józanság” pozitív következményeit. Végső tanulsága, hogy szeretettel és családi összefogással a rossz legyőzhető.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) vezetője az előadás előtt azt hangsúlyozta, hogy a musicallel a legfőbb célcsoportjukat, az ifjúságot kívánják elérni, annak érdekében, hogy a fiatalok ne váljanak bűncselekmények áldozatává, illetve elkövetőjévé. Vagyis segíteni kívánják a fiatalokat abban, hogy képesek legyenek “nemet” mondani – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a musical alapjait a NBT által kiírt “Legyen a dal a tiéd!” című versenyre beérkezett zenék alkotják. Ezeket fűzi össze egy a valóságot a fiktív világgal keverő önálló előadássá Olt Tamás rendező segítségével a nyíregyházi teátrum társulata. Az író-rendező azt hangsúlyozta: arra törekedett, hogy az ifjúság nyelvén megalkotott darabbal gondolatokat ébresszen. Vagyis a fiatalok maguk jussanak el annak felismeréséig, mennyivel tartalmasabb lehet a tiszta élet.

Hozzáfűzte, eddig már csaknem ötven alkalommal mutatták be a darabot Nyíregyházán és az ország több nagyvárosában, és további megyeszékhelyeken láthatja majd a közönség a jövőben a musicalt. Az előadás szünetében a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bemutatta az “Alpha” edukációs robotot, amelynek segítségével bűnmegelőzési foglakozásokat tartanak a NBT munkatársai az oktatási intézményekben, az óvodától a középiskoláig. A humanoid hatású készülék különböző mozgásokra és beszédre is beprogramozható, így bűnmegelőzési és baleset-megelőzési tanácsokkal is elláthatja a gyerekeket.

Mint elhangzott, a robot használatával – az amerikai gyártású, mintegy 30 centiméter magas készülékből öt darabot szerzett be a tanács – az az NBT célja, hogy felkeltse a foglalkozásokon a gyerekek érdeklődését és ezáltal segítse a kommunikációt. A robotokat szintén országjáráson láthatják a NBT szervezésében – közölték a bemutatón.

Fotó: jegy.hu

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •