Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az Éjszakai ragadozók az év egyik legfontosabb filmje, ez az, amit már most biztosan kijelenthetünk Tom Ford költően szép és egyben felkavaróan kegyetlen alkotásáról, ami három idősíkot mozgat, a jelent, egy kapcsolat múltbéli történéseit, és felképez egy regényt is, amit Susan volt férje bosszúból ír meg az asszonynak.

PZL – 061.hu

Finoman szólva sem tudjuk, hogy a szemünk előtt megelevenedő regény csak a kegyetlen fantázia terméke, vagy a valósággal igen is szigorú ok-okozati viszonyban álló, szimbolikus mese. A republikánus családból származó gazdag, de érzékeny és jobb sorsra érdemes Susan Morrow (Amy Adams) attól retteg, hogy pont olyanná válik, mint az anyja, aki számára mindennél fontosabb a látszat és a jólét. Ez ellen lázadva hozzáment fiatalkori szerelméhez, az írói ambíciókat dédelgető Edward Sheffieldhez (Jake Gyllenhaal), akinek nem hisz a tehetségében, nem hisz az ambícióiban, és akit végül egy másik férfi miatt el is hagy, sőt: gyereküket is elveteti.

nocturnal-animals2

A férfi bosszúból regényt ír, ami teljesen kiforgatja a valójából Susant, és a regényt olvasva felteszi magának a kérdést: „Szoktad úgy érezni, hogy életed azzá lett, amit soha nem akartál?”Az Éjszakai ragadozók szinte minden beállítása beidéz egy-egy festményt, Edward Hopper képei ugyanúgy eszünkbe juthatnak, mint Andrew Wyeth metafizikus vidéki tájai, de világos az is, hogy Tom Hardy nagy tisztelője Hitchcock képi kompozícióinak. Bámulatos erővel játssza egymásba a fancy világot és a lepusztult, apokaliptikus tájakat, és bár kissé felülstilizált a high life (Tom Ford eredeti szakmája designer, divattervező, aki olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Gucci és az Yves Saint Laurent), de ez érdekes módon, nem tette felületesé az jeleneteket, hanem inkább lírai tónusokat adott nekik.

nocturnalanimals3

A reklámfilmes kameraállások és vágások inkább groteszk módon hatottak, különösen akkor, amikor egymásba csúszott a garázskapu-reklámok világa a törvényen kívüli szegregált tájak tolakodó brutalitásával. A mozi nemcsak történetben erős, hanem színészi játékban is, Amy Adams-et jó eséllyel jelölik a legjobb női színész, Jake Gyllenhaalt a legjobb férfiszínész Oscar-díj kategóriában, de nagy tétben mernénk fogadni, hogy a mellékszereplőnek járó 2016-os Oscart elviszi a Bobby Andes sherrifet alakító Michael Shannon. (Hogy Amy Adamsnak valami leesik, arra is komolyabb összeget tehetünk, hiszen nagyon meggyőző volt az alakítása a múlt héten bemutatott Érkezés című sci-fiben is.) Az Éjszakai ragadozókban nyújtott teljesítménye azért is volt megkapó, mert szerepe szerint főleg olvas.

nocturnal-animals3

A film kíméletlenül nyers, meglehetősen hosszúra komponált erőszakos jelenetéből Tom Ford mindent kihoz, ami benne van. Tudjuk, hogy az anya, a lánya és a férj nem úszhatják meg a testi erőszakot, de a rendező mindvégig lebegteti, hogy mi van ha mégis, mi van, ha az egész csak egy rossz vicc. Közben mindent megtudunk egy apáról, aki megpróbálja higgadtan, okosan megoldani a helyzetet, de aztán nem maradt más, csak a magatehetetlenség, a sorsnak való legteljesebb kiszolgáltatottság, és a mély, soha fel nem dolgozható gyász. Az Éjszakai ragadozók kivételes atmoszférateremtő ereje mellett tele van jobbnál jobb mondatokkal is. A film kulcsjelenetében Edward felteszi a kérdést: “Mit tegyünk?”. A sheriff rávágja: “Az attól függ, milyen komolyan akarja az igazságot”. És Tom Ford rendező semmi mást nem akar, csak a saját igazságát.

Éjszakai ragadozók
amerikai thriller
rendezte: Tom Ford
szereplők: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon
bemutató: 2016. november 17.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •