Mozgásban címmel Burger Barna fotográfus sporttematikus képeiből nyílt kiállítás szerdán a belvárosi Budapest Projekt Galériában.

061.HU

Az 1965-ben született, két és fél éve súlyos betegségben elhunyt Burger Barnát Magyarország egyik legnagyobb fotográfusa, aki Burger 18 éves koráig az NB I-es Újpestben futballozott, ezért is választotta szívesen képei témájául a labdarúgást. Több képén feltűnik Gera Zoltán és Lipcsei Péter, de készültek fotói a Kékszalag vitorlás versenyről, Fa Nándorról, a hegymászó Erőss Zsoltról, az Országos Kéktúráról, vagy akár vidéki futballmecscsekről is.

A fotós munkái között portrék, fotóesszék, fotóriportok, illetve alkalmazott fotográfia is szerepel. Fotóit több mint 40 kiállításon mutatták be, Magyarországon kívül New Yorkban és további nagyvárosokban.

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa. Ebből az alkalomból állítja ki a Budapest Projekt Galéria Burger Barna fotográfus legjobb sport tematikus fényképeit. A Mozgásban válogatás képei a sportteljesítmények fontosságról mesélnek el egy-egy komplex történetet. Burger Barna fotóiban mindig nagy szerep jut az időnek, hiszen mindig is szeretett olyan projekteken dolgozni, ahol hosszasan fotózhatott valamit. “Bár itt a jól elkapott sportpillanatok dominálnak, ugyanakkor láthatjuk a teljesítmények mögött rejlő időt, a kitartást, a sportra szánt mindennapokat” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra a tárlat megnyitóján. 

Szalontai Ábel fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa a megnyitón arról beszélt, hogy Burger Barna mindig fontosnak tartotta, hogy az életérzését megoszthassa másokkal a képek segítségével, könyvekben mesélje el azt, amit a világból látott, érzett vagy gondolt.

Fotóit több mint negyven kiállításon mutatták be, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban. 2014-ben jelent meg nagysikerű Kékvándor című könyve, amelyet a negyven évvel ezelőtti legendás másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat inspirált. A kötet képeiből készült kiállítás azóta a világ számos országában volt látható.