Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nyílván, ha az ember például Slayert hallgat, nem fogja keresztre feszíteni a szomszéd dagi macskáját, és ha mondjuk egy szívós reggae-albumot hallgat, nem biztos, hogy egy akkora dzsót sodor közben, mint egy matrac a siófoki bazársoron. Persze Busa Pista és az Irie Maffia lilás árnyalatú korongjáról nemcsak a Balcsi-parti frizbi juthat eszünkbe, hanem minden, amit a reggae szubkultúra megidéz. Az a helyzet, hogy az idén 40 éves Busa Pista röpteti a korongokat, és hív meg mindenkit nagy kerti partijára Grill &roll & reggae, zenél: az Irie Maffia.

PZL – 061.hu

Úgy tűnik, afféle személyi kultusz övezi a drága jó MC Busát, sorra jelennek meg majd a nevéhez kapcsolódó vinyl korongok, a Budapest Vinyl az idén az Irie Maffia mellett kiadja majd a Zuboly, a Bupino és a MXB vinyl nagylemezeit is Busa közreműködésével, a négy nagylemez borítója Busa Pista fejét adja majd ki. Először az Irie Maffia-féle korong jelent meg, ami kétségtelenül igen izgalmas és sokszínű vállalkozás, a kollekció szinte minden számához más karakterű élő alapot toltak, más és más a dalok ritmusképlete is, szóval, senki nem fog unatkozni, aki az elmúlt évtizedben szerette a Maffiát és bírta Mr. Busa szövegi pusztításait. Máris itt van nyitánynak a Bazd fel a kéket! című klasszikus, amelynek a drogosokat vegzáló rendőrök a múzsái.

És persze itt vannak a reggae, hiphop, a húzós rock és funk kiházasításából született legnagyobb Maffia-slágerek, és itt a lemez egyik legjobb, idáig publikálatlan slágere, a Kapitalizmus. Hogy a Maffia remek koncertzenekar, az eddig is közismert volt, de az, hogy vinylen is mennyire élő-szerű tud lennie a műsor, legalább is minket meglepett. A legjobb az az egészben, hogy egyben van az a saját határait igencsak feszegető album, melynek minden dala már és más zsánerű, miközben  a közös nevező mégis a hiphopos reggae. Ott van például a Hé te! atmoszférikus, teátrális alapja, de persze jók a vokálok, jól megoldott az alapvetően teátrális hangzású alapok összedolgozása a reggae közvetlenségével. És persze van egy pénzre utazó csajokról szóló dal is, a skás Az utca dámája című dal is.

Az életrajzi Busaman című számban („Így lettem apa 24 éves koromra”) kapunk használati utasítást Busa faterhez, mely szerint vigyázni kell vele, mert elszívja a füvedet… Az albumnak van egy jól meghatározható kemény húzása, feszessége, miközben bármikor leszedhetnek minket egy jól irányzott funkos-jazzes fúvós betéttel. Busa sokszor remekül kapja el a fonalat, a dizájdrogtól lassan minden haverom mizantróp sor például elég jó vaker, szóval, aki kíváncsi az Irie Maffia-féle Kárpát-medencei reggae-királyságra, annak itt egy hegyen-völgyön lakodalom, vőfély és hoppmester: Mr. Busa Pista.

Irie Maffia
Busa 40
Budapest Vinyl
5+5 szám 42 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •