Megdézsmálták az értékes hagyatékokat a világhírű Drouot aukciósháznak dolgozó bútorszállítók Franciaországban, a hosszú évek óta tartó visszaélésekért 35 ember, köztük a legrégibb és leghíresebb francia árverezőház több becsüse kapott kedden börtön- vagy pénzbüntetést.

MTI

Az elítélt bútorszállítók ürítették ki a lakást, valahányszor egy hagyaték került árverésre. Eközben kézen-közön eltűnt egy-egy értékes bútordarab vagy más értéktárgy, például festmény. A lenyúlt értékeket a bútorszállítók részben a saját javukra árvereztették el. Egy art-deco asztalt és egy fésülködőkomódot például egymillió euróért árvereztek el 2006-ban a tolvaj bútorszállítók és a korrupt becsüsök. Az eltulajdonított értékek között volt egy 325 ezer euróért eladott Ming-korabeli kínai porcelántányér, Marcel Marceau világhírű pantomimművész több jelmeze, Gustave Courbet egy festménye, Chagall és Matisse több litográfiája, egy 2,08 karátos gyémánt. A bútorszállítók nagy lábon éltek a hagyatékok megdézsmálásából, némelyikük méregdrága luxus sportautókon furikázott.

A nagyszabású bűnügy leleplezése 2009-ben vette kezdetét egy névtelen bejelentés nyomán, amelyben valaki arról értesítette a hatóságokat, hogy egy bútorszállító munkás tulajdonában van Courbet Tengeri táj viharos éggel című, 2003-ban hagyatékká vált festménye. Az ügyben 50 embert vádoltak meg, a bűnös talált személyek másfél évig terjedő börtön-, illetve 60 ezer euróig terjedő pénzbüntetést kaptak kedden a párizsi büntetőbíróságtól.

Fotó: en.rfi.fr