A jövő héttől búvárok keresnek a Rajna medrében Gemersheimnél egy több mint 160 éve elsüllyedt mozdonyt, amely egy viharba került hajóról zuhant a vízbe – jelentette be a Darmstadt-Kranichstein-i vasúttörténeti múzeum munkatársa.

MTI

 Volker Jenderny elmondta, hogy a hangvisszaverődés elvén alapuló műszerrel, vagyis echolottal végzett vizsgálatok adatait értékelték, és úgy találták, a búvárok most már célzottan tudnak lemerülni a lokomotívért. Abban bíznak, sikerül kitapogatni a járművet, mivel a meder fenekén nem túl jók a látási viszonyok, és azt sem tudják pontosan, függőlegesen vagy vízszintesen fekszik a gőzös. “A Rajna medre is folyamatosan változik, úgyhogy nem sejtjük, milyen eredménnyel jár a búvárok kutatása” – magyarázta Jenderny.

A szakértők szerint legrégibb német gőzmozdony egy viharba került hajóról zuhant a vízbe, több mint 160 évvel ezelőtt. A hat és fél méter hosszú, mintegy 15 tonnás masinát 1852-ben Karlsruhéban gyártották. Ha minden információt összegyűjtöttek a gőzös elhelyezkedéséről, a vasútrajongók szponzorokat keresnek a kimentéshez.