Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy édes küldetésben vehet részt az, aki a nem mindennapi, igényes édességek és desszertek rajongója, ugyanis január 22-től egy hat állomásos Budapest Cake Túrára (BCT) lehet benevezni.

061.hu

Az ötlet amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, hiszen a teljesítménytúrákhoz hasonlóan bizonyos ellenőrzőpontokon, állomásokon – ez esetben a hat résztvevő cukrászdában- kell megjelenni.  A desszert- turistáknak itt nincs más dolga, mint fogyasztásukat a speciális BCT-bérletbe bepecsételtetni, amely 2016-ra szól. Ha megvan mind a hat, elnyerik az édes gasztro- kirándulás méltó jutalmát, és már mehetnek is vissza vendégeskedni oda, ahol a  kedvenc sütijüket felfedezték.

szorolap.exact726w

Az ötletgazda Borogdai Bea volt (Dynamobake- kerékpárkölcsönző és sütiző), aki több kávézó tulajdonosával áll kapcsolatban. Ezek a helyek nem a ”másikat tiltsák be, mondjon le” alapon működnek, hanem még ajánlják is egymást a vendégeknek. Ebből az elgondolásból kiindulva Bea Leopold Erika gasztrobloggerrel kialakított egy saját szempontrendszert, és ennek alapján megkerestek pár helyet azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvük a BCT egyik pecsételő pontja lenni. A cukrászdák kiválasztás során a szervezőknek természetesen elsődleges szempont volt, hogy mindenki hasonló szemléletben alkosson, azaz minőségi alapanyagokkal kreáljanak ízléses és ízletes desszerteket.

A résztvevő helyek: 

ZAZZI- Bécsi út 57- 61

DSC_0876A 061.hu többször írt már kedvenc óbudai cukijáról. “Egy cseppnyi Franciaországot érezhetünk, amikor a Zazzi Cukrászda egzotikus, színes és ízes süteményeit megkóstoljuk. Az Óbuda szívében megbúvó üzletben úgy érezhetjük magunkat, mintha a párizsi Delmontel cukrászdába lépnénk be. A pult olyan, mint egy csodás süteménykiállítás. Percekig nézni kell a látvány miatt a felkínált desszerteket, mielőtt az ember agya eljut addig, hogy vajon melyik milyen ízű is? Minden darab egytől egyig egy költemény, mint ízben, mint megjelenésben, mint összetételben. Egy ódát kéne írnom, nem is cikket.  Nem is gondolná az ember, hogy a tökéletes édességek mögött egy orvos és egy bölcsész áll. Az alapítok Dr. Erdős Melinda és Varga Margit a Bécsi úton részesített királyi fogadtatásban a 061.hu stábját. “Nagyjából tíz éve egy vacsora alkalmával a barátainkkal arról beszélgettünk, hogy a magyar éttermek többsége a megszokott palacsinta, somlói galuska, fagyaltkehely háromszögből nem tudnak kikeveredni. Ekkor jutott eszünkbe, hogy kéne egy cukrászdát nyitni, ugyanis hál’ Istennek sok alkalmunk volt utazásra, így több országban láttuk, mire képes a desszertek világa.Amikor a nyitáson törtük a fejünket sokan kinevettek bennünket. Nem hitték, hogy valóban egy sikeres üzletet tudok létrehozni.”- kezdte a történetet Melinda. 

A TELJES CIKKET ITT OLVASHATOD EL. 

ÉDESEM- Tizedes u.- Kis Rókus u. sarka

DSC_0140-copyA legistenibb sós karamellás brownie lelőhelyéről ezt írtunk, amikor megnyitott. “A Millenáris park közelében, az utcán sétálva csupán néhány lépcsőfok vezet lefelé a házi készítésű finomságokig, és ez nem afféle szóvirág, hamis bélyeg, hogy házi készítésű ez, vagy házi készítésű az. Itt tényleg minden helyben készül. Láttam élő egyenesben, ahogy Márk Szonja tulajdonos a boltba szánt édességeket egy gyors kérdez felelek közben saját kezűleg szaggatta, sütötte. Az Édesembe belépve egy elképesztően pontosan megálmodott miliő fogad minket, semmi tolakodó design, semmi harsány színvilág. A kellem uralkodik, na meg az őzek. “Miért pont az őzek? Hát bennem él egy kép gyermekkoromból, hogy a torták nagy többségén őz marcipánfigurák álldogáltak. Így kapott helyet az őz a cég logójában, és persze a konyha ablakában, szép kis “giccs csorda” jött már össze”– magyarázta Szonja pogácsaszaggatóval a kezében.”

A TELJES CIKKET ITT OLVASHATOD EL. 

DYNAMOBAKE- Képíró u. 6

db07-547x308A hely tulajdonosa, Borogdai Bea saját magából indult ki, amikor nyitott egy olyan biciklikölcsönzős reggeliző helyet Bringázz és reggelizz felkiáltással, ahol édes reggelit kapni. Az ötlet bejött, a kerékpárt kölcsönző turisták előtte-utána szívesen esznek egy sütit. A mai napig hirdeti, hogy az édes élet két keréken vezet a boldogsághoz.

A sütemények között meg lehet találni egy szudáni nagynéni receptje alapján készített kardamomos kekszet, és sokak örökös kedvencét, a sajttortát. Dynamobake nemcsak süteményműhely és kávézó  hanem a béke szigete is. Itt tényleg nincs rohanás és kapkodás, ide mindenki megnyugodni, és  feltöltődni érkezik.

ÉDES SÁRI- Kanizsai utca 13.

12036834_687981444671691_1091299891418486382_nÉdes Sári süteményeit előbb ismerhették a vevők, mint Naszádi Sárát magát, ám hamar kiderült, hogy otthon már nem győzi a megrendeléseket. Ekkor nyitotta meg parányi süteményes boltját, ahol mindenkit várnak a legfinomabb házi sütik. browniek, torták, gyümölcsös piték, sajttorták, kekszek, vajas croissant, glutén-, és laktózmentes sütemények, vegán különlegességek.

Koránkelőknek croissant-t és kakaóscsigát. Minden termék helyben készül csakis minőségi alapanyagokból. A szomjasaknak Cofesa kávé és Kushmi tea, a legkisebbeknek pedig ínycsiklandó szörpök és játszósarok.

 

CHEZ DODO MACARON MANUFAKTÚRA- Sas utca 7.

11062556_902967349797574_4783055821054430389_nA Chez Dodo macaron manufaktúra Budapest első olyan sütizője, ami egyetlen termék köré épített egy egész boltot. Szalai Dóri eldöntötte, hiába ez a világ egyik “legmacerásabb” édessége, ő akkor is macaront fog sütni. Elvégzett több tanfolyamot, és Párizsban is járt oktatáson. Ars poeticája: “Hiszem, hogy egy falatnyi sütemény képes lehet kiragadni térből és időből, képes lehet egy pillanatra zárójelbe tenni a világot, mert akkor és ott csak az íz és az élmény számít.”

A napokban röpködő mínuszokban az átfagyottaknak jó szívvel ajánljuk Chez Dodos a forró csokit, amit helyben készítenek Varlhona Ariaga csokoládéból, hogy sűrű és krémes legyen, gyümölcsös kakaóbab jegyekkel. Elvitelre is, így tutira melegen tartja a mancsokat. 

ÉDESSÉGLABOR- Hegedűs Gyula utca 20

12439245_953476068065956_8822810957101122463_nAz ÉdességLabor a legfiatalabb cukrászda a BCT-sek között. Három lány szövetkezett az „édes, krémes, könnyű kísértések ” jegyében. A lányok nem félnek minden ötletüket megvalósítani.

A nagy kedvenc csokis sütik mellé elsőre merésznek hangzó finomságok is kerülnek, például a baconös túrós csusza. Édes, krémes, könnyű kísértések. Néha glutén, néha laktóz mentesen, de mindig nagyon finoman!

 

Vezető kép: Zazzi FB


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •