Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Harmincnégy ország több mint ezer művészmozijában rendezik meg az első Európai Art Mozi Napot október 9-én, a kezdeményezéshez 26 magyar mozi is csatlakozott cannes-i filmsikerek vetítésével. A magyar program három friss, díjnyertes európai filmre fókuszál, amelyből kettőt premier előtt láthat a közönség. Cristian Mungiu Érettségi, Juho Kuosmanen Olli Mäki legboldogabb napja és Maren Ade Toni Erdmann című filmje alkotja a 9 budapesti és országszerte 17 további moziban megvalósuló októberi 9-i vetítéssorozat vezérfonalát. Mindhárom alkotás sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon, többek között Cannes-ból is díjakkal tértek haza.

MTI

A korábbi Arany Pálma-díjas Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap, Dombokon túl) legújabb alkotása, a román-francia-belga koprodukcióban készült Érettségi (Bacalaureat) a bürokrácia korrupt útvesztőit próbálja bemutatni egy hétköznapi román család történetén keresztül. A film főszereplője egy megbecsült orvos, aki mindenáron külföldre szeretné juttatni tanulni a lányát, azonban az érettségi előtti napon egy utcai támadás miatt veszélybe kerül a sikeres vizsga, az utazás feltétele. A film a Legjobb rendező díját kapta idén Cannes-ban, ahol Arany Pálmára is jelölték. Magyarországon október 20-tól mutatják be.

Olli Mäki legboldogabb napja című filmjében Juho Kuosmanen finn író-rendező elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel mesél az élet igazán nagy mozzanatairól. Az élete meccse előtt váratlanul szerelembe eső fiatal amatőr bokszbajnok, Olli Mäki története a 1960-as évek elején játszódik, és a film tökéletesen idézi meg a korszakot. Az alkotást az Un Certain Regard szekció fődíjával jutalmazták Cannes-ban, a magyar mozikba december 22-től érkezik.

Az országos vetítéssorozat harmadik kiemelt filmje a Toni Erdmann című német vígjáték, amelynek rendezője, Maren Ade egyben az első Európai Art Mozi Nap egyik fővédnöke is. A karrierjének élő fiatal üzletasszony és a lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa vakmerő jelenetekkel teli története volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése, elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által meghirdetett október 9-i nemzetközi rendezvénysorozat az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az esemény napján 34 ország mintegy ezer mozija várja Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel és különféle kísérőprogramokkal a közönséget. Az első Európai Art Mozi Nap magyarországi támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma – áll a közleményben, amely szerint részletes filmismertetők, a vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján (artmoziegyesulet.hu) olvashatók.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •