A Winston Churchill egykori kenti rezidenciáján őrzött hagyatéki gyűjtemény megvásárlását tervezi a National Trust (NT) brit örökségvédelmi civil szervezet, amely erre a célra 2017 januárjáig 9,5 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) akar összegyűjteni.

MTI

A gyűjteményt, amely Churchill személyes tárgyaiból áll, Chartwellben őrzik, abban a vidéki kúriában, ahol a brit államférfi 1922 és 1964 között élt. Az NT 18 évvel Churchill halála előtt, 1946-ban vette át a birtok gondozását, és a házat 1966-ban nyitották meg a látogatók előtt, így a gyűjtemény számos darabját azóta a közönség is láthatta. Churchill dédunokája, Randolph Churchill most felajánlotta az örökségvédőknek, hogy az eddig hosszú távú kölcsönként a házban kiállított értékes kollekciót megvásárolhatják. Az NT 2017 januárjáig adományokból kívánja összegyűjteni az ehhez szükséges 9,5 millió dollárt.

Az NT szóvivője hangsúlyozta, hogy a több száz személyes tárgy nemcsak a britek, hanem az egész világ számára is rendkívüli értéket képvisel. Chartwell az egyetlen hely, ahol Churchill személyes tárgyait az eredeti környezetükben lehet megtekinteni. A hagyaték tárgyai között van Churchill könyvtára a jegyzeteivel ellátott kötetekkel, kitüntetései, ajándékai, a díjai, amelyeket élete során kapott – köztük az irodalmi Nobel-díj -, továbbá híres beszédeinek vázlatait tartalmazó feljegyzései is. Helen Ghosh, az örökségvédelmi szervezet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a hagyaték megvásárlása olyan jelentős lépés, amellyel méltó módon ünnepelhetik meg Chartwell megnyitásának 50. évfordulóját.

Fotó: itv.com