Szeptember 24-én a Hi!Fly visszatér az Akvárium Klubba. Európai turnéjának első állomására érkezik hozzánk az argentin Marcelo Vasami, aki Buenos Airesből hozza a dél amerikai progressive house hangulatot, Cid Inc két évvel ezelőtti Akvárium Klub-féle debütálása óta rendszeres fellépője a Hi!Fly bacchanáliáinak. Az alábbiakban Cid Inc válaszolt a 061.hu kérdéseire.

MIKLÓS KATA – 061.hu

Ugyan nem a Kalevalából lépett ki, de ahogy Vejnemöjnen a finn teremtéstörténet esszenciája, úgy lett hősünk is az öntudatra ébredő progressive house meghatározó személyisége.

Cid Inc karrierje az elmúlt években lódult meg meredeken fölfelé. Ma ő az egyik legkeresettebb szakember, ha masterelésről van szó. Hangmérnökként olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint Nick Warren, Guy J, Hernan Cattaneo, Sian, Inkfish, Dousk vagy a műfaj egyik hazai képviselője Lank, és olyan kiadóktól keresték már meg mint a Tronic, a Lost & Found, az Elevate, a MicroCastle, Particles, Skeleton vagy az Octopus. Pályafutása a kilencvenes évek elején indult. Akkoriban olyan előadók inspirálták mint a KLF, az Underworld, vagy az Aphex Twin. Eleinte csak dj-zett, aztán nyughatatlan természete a benne tomboló szenvedély és a tökéletesség utáni vágy a partikról a stúdióba vezette. Rengeteg kísérletezés és együttműködés (Mashtronic) után Cid Inc. 2008-as „születésével” indult el szólókarrierje, majd 2009-ben létrehozta saját kiadóját, a Replug Recordsot. 

Az évek során zeneileg is hatalmas változáson ment át.  A pár évvel ezelőtti féktelen lendület alábbhagyott, az acides hangzás lassan kikopott, a lüktetés finom pulzálássá vált, de a hipnózis maradt. Zenéiben az erős érzelmi töltet dominál, olyan hangokkal operál, amelyek utat törnek maguknak az elmén át a szívbe. Egyedisége a karakteres hangzásában rejlik, olyan atmoszférát – ahogy ő hívja: hipnotikus „légkört” – teremt a zenéiben, amely magával ragad, és többé nem enged el.

A  táncrendje sűrű, hétről-hétre másik klubban, sokszor más kontinensen lép fel. Idén nyáron már járt nálunk, Ozorán találkozhattunk vele. A nullahategy.hu-nak többek közt a fesztiválon töltött időről is mesélt….

Hogy érezted magad Ozorán?
Ozora szuper volt. A szervezést és a kivitelezést is hibátlannak találtam, és a Pumpui színpadon való fellépés is atomul sikerült.

Fesztivál- vagy klubzenésznek tartod magad? Szerinted mi a különbség a kettő között?
Az a különbség, hogy a klubok sokkal intimebbek, míg a fesztiválokon több ezer ember éli át egyszerre ugyanazt az élményt. Mindkettőt imádom.

Marcelo Vasamival tavaly után, most ismét együtt érkeztek Budapestre. Augusztusban is több dél-amerikai szórakozóhelyen léptetek föl együtt, sőt b2b szettetek is volt. Első pillanattól kezdve megvan a szinkron köztetek?
Igen, sokszor játszottunk már együtt, miután először összefutottam vele néhány éve Libanonban. Marcelo egy kiváló DJ, nagyon barátságos és a földön jár. Mindig jó érzés megosztani vele a színpadot. Majdnem azonnal jó barátság alakult ki köztünk.

Nick Warrennel is „dolgoztatok” már együtt. Vele milyen kapcsolatod?
Igen, néhányszor játszottam már Nick-kel ugyanazon a rendezvényen: tavaly például Romániában a Sudbeat-en. Hatalmas Way Out West rajongó vagyok a kilencvenes évek vége óta, részben ez az oka, hogy beleszerettem a progresszív zenébe.

Hogy készülsz a szombati Akváriumos bulira?
Ugyanúgy készülök, mint bármikor: keresek valami jó zenét, illetve készülök néhány saját slágerrel.

Cid Inc egy videó üzenettel is készült a hazai rajongóknak:

Ilyen volt a két évvel ezelőtti első hazai fellépése, a budapesti Akvárium klubban:

Fotó: facebook