Június 3-án a francia romantikus operairodalom rejtett kincseivel és gyöngyszemeivel ismerteti meg hallhatóságát a Concerto Budapest a Zeneakadémián. A gálán Victorin de Joncières, Clémence de Grandval, valamint a gall zene tisztelt és általunk is ismert vagy legalábbis ismerni vélt mesterei, így Massenet, Gounod, Saint-Saëns és Thomas művei hangzanak el.

061.hu

Mi tagadás, a francia operairodalmat itthon jobbára csupán néhány slágermű képviseli a repertoáron és a köztudatban, s így a Carmen és a Faust mellé még jó, ha a Hoffmann meséi vagy a Sámson és Delila odafér e szűk rekeszbe. Jóllehet, ennél sokkal, de sokkal gazdagabb ez az operai tradíció, amint erről az utóbbi években Vashegyi Györgyék számos produkciója meggyőző bizonyságot adhatott.

Most is neki és együtteseinek, valamint a koncertjeikről is jól ismert rangos és hozzánk visszajáró külföldi énekesgárdának köszönhetjük, hogy megismerkedhetünk a francia romantikus operairodalom rejtett kincseivel és gyöngyszemeivel. Hiszen olyan, bizony még névről sem igen ismerős komponisták operarészletei szólalnak meg ezen a gálán, mint Victorin de Joncières vagy a női zeneszerző, Clémence de Grandval. A gall zene tisztelt és általunk is ismert vagy legalábbis ismerni vélt mesterei, így Massenet, Gounod, Saint-Saëns és Thomas operai életművéből is olyan áriák, duettek és tercettek hangzanak majd el, amelyet jó eséllyel épp most, e koncert révén fogunk felfedezni magunk számára.

A koncerten közreműködik:
Gabrielle Philiponet, Anaïs Constans szoprán, Anna Dowsley mezzoszoprán, Michael Arivony bariton
Vezényel: Vashegyi György

A vezető képen: Vashegyi György (Forrás: Concerto Budapest)