Conchita Wurst lemondta a Basalt nevű szíriai származású trióval az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon péntekre tervezett fellépését, mivel a brit hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt az együttes tagjaitól.

MTI

Az osztrák popsztár, az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es győztese a New European Songbook uniós projekt keretében lépett volna fel a szíriai származású zenészekkel, akik több mint két éve élnek Ausztriában. Conchita Wurst és az Amjad Khaboura, Noor Eli Khoury és Almonther Alshoufi alkotta trió a fellépésen mutatta volna be többek között Small House című, arab és angol nyelven énekelt közös dalát.

A dal a New European Songbook projekt keretében jött létre, amelynek idei mottója az integráció és a kulturális csere. Nemzetközileg ismert zenészek migrációs hátterű kollegáikkal készítettek dalokat a projekt számára. A skóciai Edinburghban két részletben, pénteken és szombaton mutatják be a New European Songbook dalait.

Fergus Linehan, a fesztivál igazgatója szerint az, hogy a zenészek nem kaptak beutazási engedélyt, “különösen fájdalmas a koncert szimbolikus értékét tekintve”. Linehan a The Scotsman című skót lap szerint hozzátette: nem adják fel, és 2018-ban újra meghívják a zenészeket. Az illetékes brit hatóság a lap kérésére sem kommentálta az ügyet.

Fotó: speakerscorner.me