A napokban jelent meg a Boribon, a játékmackó című Marék Veronika mesekönyv foglalkoztató applikációja a BOOKR Kids gondozásában. Boldog Annával, a kiadó projekt menedzserével beszélgettünk. 

PZL- 061.hu

Mi volt a kreatív kihívás egy közel 60 éves mese „bemozgatásánál” a Pokemon Go korában? Vannak-e olyan megoldások, amik kimondottan az okostelefonon „felnőtt” gyerekek reflexeire, motivációira építenek?
Az olyan kisgyerek, aki többnyire Youtube-ot néz a családi tableten, vagy app-okkal játszik/tanul, könnyen érezheti ingerszegénynek a nyomtatott, statikus oldalakat. A BOOKR Kids animátoraként alapvetően az a feladat, hogy puhítsuk a különbségeket  az erős vizuális (virtuális) ingerek és az offline könyvek között. Ezen a határvonalon egyensúlyozunk, hogy elvezessük a mesehallgatás, majd az olvasás örömteliségéhez a gyerekeket. Ehhez nem kell (nem is cél) szuperlátványos, például Pokemon Go szintű látványvilágot kreálni, elegendő, ha az animációk megerősítik, hangsúlyozzák a mondanivalót. Ezen kívül, a mozgás, vagy az interaktív lehetőségek az adott oldalon is tartják az olvasót, vagy mesehallgatót, amíg a szöveg át nem adódik. Ez nagyon lényeges. Pont ez benne a kihívás, hogy megtaláljuk azokat az arányokat, hogy a szöveg is tudjon érvényesülni a mozgó illusztrációk mellett.

Boldog Anna 2016.08.02. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Nem okozott gondot az, hogy kötött a mese univerzuma? Hagyott mozgásteret a kreatívoknak a történet? 
Szinte teljesen szabadon lehetett a mozgásokat, játékokat, akciókat alakítani, ebben nagy jelentősége volt Marék Veronika rugalmasságának, sőt, volt olyan ötlet, ami kifejezetten tőle jött. Nagyon inspiráló volt együtt dolgozni, együtt gondolkodni. Szerintem Boribon korát meghazudtoló frissességgel illeszkedett bele a digitális világba, úgy, hogy közben megőrizte saját személyiségét, nem vált porossá, vagy közegidegenné. Csak az irányt kellett megmutatni, és a mackó tette a dolgát!

boribon_mockup_Hun_01

Mit gondolsz, mitől “működik” a mai napig Boribon, más „szülők kedvenc meséivel” szemben, amik talán kimentek a divatból… 
A mese alapvetően tanmese, és mint ilyen, nem igazán megy ki a divatból. Akadály lehet, ha a történet nyelvezete elöregszik. A Boribon mesék azonban keresetlen egyszerűséggel vannak megírva, rövid, egyenes mondatokban, ezért időtállóak. Másrészt a főszereplő egy maci, és tudjuk, hogy vannak motívumok, amik egyszerűen megunhatatlanok, legalábbis az emberek lényeges hányada számára. Gondoljunk csak Teddy Bear népszerűségére, mely 1902 óta töretlen. Nyilván az is nagy szerepet játszik a Boribon megítélésében, hogy a mostani gyerekek szülei ezeken a meséken nőttek fel. A visszajelzések alapján nagyon hálásak érte, hogy a számukra olyan fontos mesék, mint például a Boribon új, digitális közegbe került, ezáltal könnyebben elérheti a kicsiket és válhat a legújabb generáció kedvencévé is.

Boldog Anna 2016.08.02. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az app angol és német nyelven, ezen kívül pedig szerbül, lengyelül, japánul és koreaiul is megjelent. Vannak olyan lokális változtatások, specifikumok, amiket egy-egy országra kalibrált a fejlesztő csapat?
Az app nem, csak Marék Veronika története, a Boribon, a játékmackó jelent meg ezeken a nyelveken az elmúlt közel 60 évben. A BOOKR Kids mesealkalmazás egyelőre csak magyar és angol nyelven elérhető, magyar, angol és német nyelvű mesékkel, de ha minden jól megy, hamarosan elkészül a BOOKR Kids norvég és cseh változata is. A meséken nem változtatunk attól függően, hogy milyen nyelven jelenik meg, milyen közönségnek szánjuk, hiszen egy-egy nép valódi örökségét szeretnénk továbbadni.

boribon_mockup_Hun_02

Korcsoport szerint is megtalálhatóak a mesék a BOOKR Kids oldalán. Egy Boribon esetében honnan tudható, hogy melyik korosztály fogja szeretni, mikor az ő esetében olyan magas a “cukiság faktor”, hogy nemcsak az egészen kicsik szerethetik, hanem a nagyobbak is…
Azt, hogy egy könyv melyik korosztálynak szól, legtöbb esetben a kiadó ajánlása alapján adjuk meg, de amikor csak tehetjük, elmondjuk az olvasóinknak, hogy érdemes a teljes könyvtárat böngészni, hiszen bármelyik mese szólhat bármelyik korosztálynak. A János vitéz például bár felső tagozatban tanítandó mű, Mester Kata kedves rajzaival, a szellemes animációkkal és Nagy Ervin profi felolvasásával bármelyik gyerek kedvencévé válhat.

Egy mobilra optimalizált, gyerekeknek készült foglalkoztató app miben különbözik egy weben is futó szintén foglalkoztató oldaltól? Vannak-e specifikumai?
Az okostelefonokra és tabletekre letölthető mesealkalmazásnak két nagy előnye is van: az egyik, hogy a könyvek letöltés után offline is elérhetőek, így a számítógéppel ellentétben állandó internetkapcsolat nem szükséges hozzájuk, valamint hogy az eszközök hordozhatósága miatt a teljes Mesetár több mint 100 meséje is hordozható, így azokat könnyedén magunkkal lehet vinni hosszabb-rövidebb utakra.

boribon_mockup_Hun_04

Dolgoztok-e együtt pedagógusokkal, gyerekpszichológusokkal, vagy elég egy gyereklelkű kreatív fejlesztő egy-egy projekthez?
Az alkalmazás megálmodásakor nagy segítségünkre voltak a pedagógusok és a gyermekpszichológusok, azóta viszont a csapatunk ízlésére, érdeklődésére és lelki világára van bízva minden. A közvetlen környezetünkben dolgozik gyermeklelkű illusztrátor, kisgyerekes animátor, korábban kétnyelvű gyerekekekel foglalkozó tanár és mesekönyvíró, a közvetlen környezetünkben lévő és a rendezvényeinken résztvevő gyerkőcök pedig a mindig kritikus és őszinte kontrollcsoportot alkotják.

boribon_mockup_Hun_00

Vannak szülői visszajelzések arra vonatkozólag, hogy valamelyik BOOKR Kids produkciónak köszönhetően lett fogékony a gyerek a természettudományra, vagy éppen megszerette a Jáno vitézt, és ezzel együtt Petőfit, stb…
A szülők általában a mesék színvonalát, valamint a változatos és igényesen kiválogatott repertoárt szokták kiemelni, de több olyan esetről is hallottunk, amikor a gyerekek az alkalmazásban megismert történeteket később könyv formájában is szerették volna megkapni vagy éppen barátaiknak ajándékozni. Nagyon jól esik azt látni, hogy mind a szülők, mind a gyerekek nyitottak a minőségi tartalomra és az újító megoldásokra, és hogy mindezekkel eszük ágában sincs megfeledkezni az egész Mesetár mozgatórugóiról: a valódi könyvekről.