Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares

A nagyvárosi kisállatok − sünök, madarak − biztonságos áttelelése közös érdekünk, ennek fényében sün- és madárvédelmi programot hirdetett Óbuda.

061.HU

“A III. kerület példát szeretne mutatni az állatok és a természetvédelem terén, ezért éreztük fontosnak, hogy létrehozzuk a sün− és madárvédelmi programot” – mondta el dr. Kiss László polgármester Békásmegyeren, a Hadrianus utca és a Királyok útja kereszteződésénél található fás, erdős területen, ahol a közterület-felügyelettel közösen bemutatta a kisállatok téli menedékhelyéül szolgáló helyszínt.

A kijelölt, biztonságos területre fa madáretetőket, odúkat helyezett ki a felügyelet, így gondoskodva a madarak ellátásáról is a hideg téli időszakban. A program a kerületi ÖKO iskolák – a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Fodros Általános Iskola – tevékeny részvételével valósul meg: a tanulók töltik majd fel folyamatosan madáreleséggel a kihelyezett etetőket. Továbbá vállalták, hogy a területet tisztán tartják, a szemetet felszedik a környezettudatosság jegyében.

A programmal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy jelenleg lombgyűjtés folyik a III. kerületben, melyet cégek és magánszemélyek végeznek. Abban az esetben, ha a munkálatok során a felügyelet szakemberei természetes búvóhelyén sünt találnak, akkor, ha erre lehetőség van, zavartalanul hagyják az avar alatt. Emellett a lakosság tájékoztatása érdekében táblákkal, a gyermekeknek kedveskedve pedig képekkel és verssel jelölik majd az állat helyét. Jelenleg három ilyen, érintetlenül hagyott telelőhely található Óbuda-Békásmegyeren.

Azonban előfordulhat, hogy az adott területen ez a megoldás nem lehetséges, és a lombgyűjtést végre kell hajtani. Ebben az esetben a sünök átszállításra kerülnek az erre kijelölt, biztonságos területre, ahol a faj igényeinek megfelelő telelőhely került kialakításra. A közterület-felügyelet állatvédelmi járőre (+36 1 453 26 18) a kerületi állatvédő szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, bejelentés alapján a helyszínre megy, és amennyiben szükséges, gondoskodik az egyed biztonságos átszállításáról, a szükséges intézkedések megtételéről.

A kisállatok telelőhelyénél kamera kerül majd kihelyezésre, így a környezetismeret órán a diákok megfigyelhetik a madarakat, ezáltal bővítve gyakorlati ismereteiket. A területen kísérleti jelleggel méréseket végeznénk – PH szint, humusz tartalom – annak vizsgálata céljából, hogy az avar meghagyása milyen hatással van a talaj minőségére, összetételére és a környezetre.

A kisállatvédelmi programhoz szakmai segítséget kérjenek, így a telelő szakszerű kialakítása érdekében felvette a kapcsolatot az Országos Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Fővárosi Állat és Növénykerttel is.

MTI Fotó: Kovács Attila


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares