Csak hétszer élsz – A Boldog halálnapot! című horror vígjátékról

Már Micimackó is boldog viharnapot kívánt a Nyuszinak, innen már csak ki kellett keverednünk a pagonyból, hogy eljussunk egy középosztálybeli egyetemi koliba, ahol már nem méhek csípik meg a bundádat („nem lehessen tudni ezeknél a méheknél”), hanem minden éjjel kicsontozhat egy malacpofa. És ha nem jössz rá, hogy ki volt a gyilkosod, másnap újra megöl.

PZL – 061.hu

Hogy lesz-e olyan kultfilm Boldog halálnapot!, mint húsz éve a Sikoly, azt nem tudjuk, de az agyhalott tinik bírni fogják, az biztos. Maga a film is e korosztály kritikája. Ha semmi nem érdekel, csak az Instára kiposztolt bulikák és a permanens részegség, és még az Idétlen időkiget sem láttad, ami ugyebár a Boldog halálnapot! ihletője is egyben, akkor megérdemled, hogy minden este meggyilkoljon valaki. Míg az Idétlen időkigben maga a cukiság-díjas Punxsutawney Phil, a mormota az, aki megjósolja az időt, és előidézi a változásokat, addig a Boldog halálnapot! című moziban egy malacmaszkos pofa körül forog a történet, ő az, aki minden áldott este más formában tálalja fel  Tree-nek (Jessica Rothe) a halált. Tree kb. azt a zsánert hozza, amit egy Kesha a klipjeiben, csak a filmben a másnapos particsajunk nem a fürdőkádból mászik elő, hanem a lúzernek tűnő, de csupaszív koleszos srác, Carter (Israel Broussard) ágyából.


A Boldog halálnapot! alacsony költségvetésű, vattacukor illatú tinihorror, amiben az alkotók közös nevezőre hozták az Idétlen időkiget a Bajos csajokkal és a SpinédzserekkelÉs persze, ott van még a Vissza a jövőbe szimbolikája is: ahogy Zemeckis mozijának, úgy a Boldog halálnapot!-nak is a toronyóra a fókusza. A film alig kilencven perc, de épp idejében vége lett, és szerencsére van benne egy ügyes csavar, mert ezek nélkül nem olyan izgi tízedszer is újra és újra végignézni ugyanazokat a némileg azért módosított jeleneteket.

De a lényeg az, hogy a film meghív a kalandra, amelyben az ellenszenves csajszink csak akkor menekülhet meg a naponta lesújtó partikban abált végzete elől, ha jobb fej lesz. Így aztán bizonyos szempontból egy afféle vérhabos cserkésztörténet a Boldog halálnapot!, de a dolog persze bonyolultabb. A film nem egy klasszikus megváltástörténet, a gyilkos akkor sem cicózik, amikor végre Tree szintet lép, normális nő lesz, és lepattintja a szeretőjét, a családos tanárát. A Boldog halálnapot! valamivel mélyebbre akar ásni. Megtudjuk, hogy a lány a születésnapján veszítette el  édesanyját, és hogy van valami titok (nem tudjuk meg micsoda), ami miatt nem akar szóbaállni a tényleg eléggé lúzernek kinéző apjával. De ezeket mélyrétegeket a film nem fejti fel, mert másra fókuszál: egy agyhalott generáció társadalomkritikus életképein vezet végig, jó kis brutalitással, némi bruhahával, kellemes, kaszabolós maszkabált ígérve. 


Boldog halálnapot!
amerikai horror vígjáték
rendezte: Christopher Landon
szereplők: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine
bemutató: 2017. november 16.

2018-03-11T15:25:27+00:00 2017. november 16.|