Kendőzetlenül tárja fel saját és családja mentális problémáit, alkohol- és gyógyszerfüggőségét Patrick Kennedy egykori szenátor, a néhai Edward Kennedy szenátor legfiatalabb fia A Common Struggle című hétfőn megjelent memoárjában.

MTI

A kötet nagy teret szentel apjával való viszonyának, emellett részletesen beszámol bipoláris és szorongásos korszakairól, valamint rendszeres rehabilitációs kezeléseiről. Megírja, hogy állapota miatt még kongresszusi képviselőként is be kellett vonulnia rehabilitációra Rhode Islandről. Elbeszéléséből kiderül: páratlan élmény volt Amerika leghíresebb politikus családjában felnőni: szokás volt, hogy a családtagok egymásnak dedikálták fényképeiket. Apjától már kisbaba korában kapott egy aláírt fotót. A könyvben szerepel egy családi kép, amely gyermekként szobájában ábrázolja, amint akváriumával dicsekszik Henry Kissingernek, Nixon és Gerard Ford elnök külügyminiszterének.

Mint írja: felkavaró élmény volt számára, amikor egy könyvesboltban felfedezte, hogy a Kennedy családról egy egész polcnyi kötetet tartanak tele olyan titkokkal, amelyekről neki nem volt szabad beszélnie. “A könyvekben gyakran fordultak elő pontatlanságok, de voltak bennük olyan tények is, amelyeket jobb lett volna előbb egy közeli családtagtól hallani bővebb összefüggésben” – fogalmazott Patrick Kennedy. A memoárban szereplő részletek zömmel nem számítanak újdonságnak, a 48 esztendős Kennedy az elmúlt években őszintén feltárta, hogy szerinte apja poszttraumatikus stresszben szenvedett, mivel két bátyja gyilkosság áldozata lett, és valahányszor a televízióban bejátszották e felvételeket, mindannyiszor újra átélte a tragédiákat.

Az olvasó arról is értesül, hogy amikor elhatározta, hogy indul az elnökválasztáson, Kennedy szenátor levelet írt fiának, amelyet akkor kapott volna meg, ha őt meggyilkolják. Könyvében aggodalmait sem titkolja, részletesen ír arról, hogy a kilencvenes évek elején két testvérével együtt megpróbáltak közbeavatkozni apjuk súlyos alkoholizmusa miatt, ám ezt a szenátor zokon vette, és elzárkózott a segítségtől, mondván egy pap nyújt neki támaszt a kilábaláshoz. A kudarcba fulladt beszélgetés után évekre elhidegült kapcsolatuk, annyira, hogy ki sem kérte apja véleményét, amikor 1994-ben elindult a képviselői választásokon. Ám amikor egy évvel később elfoglalta hivatalát Washingtonban, viszonyuk megenyhült.

Ted Kennedy Jr. vasárnap, a könyv megjelenése előtt közleményben fejtette ki: mélységesen elszomorítja, hogy öccse “helytelenül és igazságtalanul ábrázolja” a családjukat írásában, amely “félrevezető és bántó”. Hozzáfűzte: az ő emlékei a családról merőben különbözőek, bár azt nem részletezte, hogy mire gondol. Patrick Kennedy felidézi, hogy tízéves korában részegedett le először egy állami díszvacsorán, mikor diplomáciai úton jártak Kínában. Később kábítószerek, köztük a kokain rabja lett és gyógyszerfüggő is. Már középiskolás korától ki-bejárt a rehabilitációs kezelésekre, és taglalja, hogy milyen paranoiásan tartott attól, hogy felismerik és nyilvánosságra kerülnek ügyei – ami egyébként be is következett.

Beszámol a balesetről, amikor 2006-ban részegen belehajtott a Capitolium melletti útakadályba, és az alkoholizmusa miatti más esetekre is kitér. Kennedy leírja: 2010-ben elhatározta, hogy többé nem indul a választáson, mert félt, hogy a képviselői munka felemészti. Hangsúlyozza, hogy az elmúlt négy évben józan maradt, feleségével, Amyvel – akivel 2009-ben ismerkedett meg, nem sokkal apja halála után – New Jerseyben él, együtt nevelik gyermekeiket.