Szűk családi körben temették el kedden, immár negyedszerre, Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költőt egykori otthonában, a csendes-óceánparti Isla Negrában.

MTI

A szerelmes verseiről világszerte ismert poéta utolsó kívánsága az volt, hogy lakhelyének kertjében nyugodhasson.
Chilei zászlóval borított koporsóját hétfőn ravatalozták fel a kongresszus Santiago de Chile-i épületében, ahol egy napon át róhatták le kegyeletüket Pablo Neruda tisztelői, majd átszállították a fővárostól mintegy 120 kilométerre lévő Isla Negrába. A temetés után újra megnyitják a költő múzeummá alakított egykori házát a nyilvánosság előtt, hogy virágokat, koszorúkat helyezhessenek el sírjánál.

Pablo Neruda földi maradványait három évvel ezelőtt exhumálták az után, hogy a chilei kommunista párt, amelynek tagja volt, bírósághoz fordult annak kiderítésére, hogy a költő gyilkosság áldozata lett-e. Neruda 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában hunyt el egy fővárosi kórházban, ahol prosztatarákkal kezelték, de sokak szerint nem a betegség, hanem méreg végzett vele. Ezt azzal magyarázzák, hogy Salvador Allende elnök baloldali baráti köréhez tartozott, Allende hatalmát néhány héttel korábban döntötte meg Augusto Pinochet tábornok egy katonai puccsal.

Ugyan Nerudának egy nappal halála előtt felajánlották, hogy szabadon távozhat Chiléből Mexikóba, de onnan is komoly politikai fenyegetést jelenthetett volna a katonai junta számára. Sofőrje szerint egy injekcióba halt bele, amelyet az előtt adtak be neki, hogy elutazott volna mexikói száműzetésébe, ahonnét az ellenállást akarta irányítani.
Az exhumált csontokat helyi és külföldi szakértők is vizsgálták, az elkészült szakvélemény pedig megállapította, hogy nem idegenkezűség okozta Pablo Neruda halálát.

A vizsgálóbírót azonban nem győzték meg az eredmények, ezért újabb teszteket kért annak kiderítésére, nem adtak-e be Nerudának valamilyen halálos baktériumot vagy vírust. A maradványokból vett mintákat kanadai és dán laboratóriumokban is vizsgálják, amelyekben sajtóhírek szerint Staphylococcus aureus baktérium nyomaira bukkantak. Ez az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, de jelentős szerepet játszik ételmérgezésekben és kórházi járványokban is. A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmes versei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrájának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.