A New York-i afférok afféle városfilm, ahol nem a Central Park, vagy éppen Manhattan a főszereplő, hanem a művészet mátrixában csetlő-botló figurák, akik használják ezeket a tereket, organikusan együtt élnek velük. Viszont az elektromosságot nem a helyi közművek, hanem az érzelmek adják, és a forgalmi dugó is inkább a szívekben jelentkezik, mintsem az Ötödik sugárúton.  

PZL – 061.hu

Marc Webbnek – aki olyan előadóknak rendezett videókat, mint Lenny Kravitz, Anastacia Green Day vagy Regina Spektor – ezúttal a szűk terek, kopott kanapék klipes világa helyett sokkal nagyobb tereket és érzelmeket kellett befognia. A művelet sikerült, a New York-i afférok kellemes wannabe művészmozi lett, bár ha levesszük a művészfilmes kulisszavilágot (irodalmi estek, könyvesboltok és szerkesztőségek helyszíneit), akkor a produkció nem vállalja túl magát. A film egy felülfogalmazott Diploma előtt, ahol a fiú, Thomas Webb (Callum Turner) elcsábítja a sármos és sikeres apja (Pierce Brosnan) szeretőjét, Johannát (Kate Beckinsale), hogy így álljon bosszút az anyjáért (Cynthia Nixon).

Persze, a dolog ennél bonyolultabb, ott van például Mimi (Kiersey Clemons), aki az elején  a „csak barát” nem túl hálás szerepében hibernálja Thomast. A szemüveges, lúzer srác hiába teper, nem kell a 22 éves lánynak, aki Horvátországba készül, mert kapott egy írói ösztöndíjat, és különben is: van barátja. Ezt a motívumot is jól rakja fel a rendező, a balfék Thomas akkor válik érdekessé Mimi számára, amikor a fiú összejön az apja szeretőjével, az áramvonalas, irodalmi szupernősténnyel, Johannával. Persze, az érzelmek rulettasztalán, – ahogy a kaszinókban is -,  a golyót a kerék forgásirányával ellentétes irányban gurítják.

Az érzelmek szerencsejátéka is épp elég bizonytalanságot tartogat, itt a krupié a Johannát  alakító Kate Beckinsale, aki alaposan összezavarja a játékosokat, és akkor még nem beszéltünk a történet titokzatos szereplőjéről, a W.F. Geraldról, (Jeff Bridges) a középszerűnek elkönyvelt, alkoholista íróról, aki Thomas szomszédja és egyben lelki zenmestere is lesz. Thomas családja irodalmi szalonokat vezet, és minden szögből tökéletesnek tűnik, és persze az család mindig gyanús, mert tudjuk: a design stúdiókban összevásárolt bútorok valójában paravánok, amik egy működésképtelen házasságból megpróbálják kitakarni a konfliktusokat.

 

A New York-i afférok nem túl merész, a filmben például nem hal meg senki, még a totál labilis, gyógyszerfüggő feleség – akit a Szex és New Yorkból ismert Cynthia Nixon alakít – is megússza az érzelmi állóháborúkat, elmaradnak a valódi tragédiák, a rendező szépen elsimítja a konfliktusokat, akarjuk mondani: afférokat. Mindezek ellenére az a legjobb, hogy készült egy vállalható, a maga módján izgalmas művészmozi ötven pluszosoknak, akiknek van idejük beülni egy filmre, mert már a gyerek amúgy is kirepült otthonról, és talán éppen a novelláját akarja eljuttatni egy szerkesztőségbe, ami a tökéletes családokról szól, az étkezők tökéletes design székeiről, amik jól mutatnak, de mindenki kényelmetlenül érzi magát bennük.

New York-i afférok
amerikai film
rendezte: Marc Webb
szereplők: Callum Turner, Pierce Brosnan, Jeff Bridges, Kate Beckinsale
bemutató: 2017. szeptember 28.
Forgalmazó: Cinetel