Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 35
 •  
  35
  Shares

A Családok Évében, 3 év után ismét, megújulva, a nemzetközi sztenderdeket is figyelembe véve hirdette meg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE)) a legrangosabb önkormányzatoknak ítélhető civil elismerést, a Családbarát Önkormányzat Díjat. A pályázati határidőig 44 magyarországi település önkormányzata adta be pályamunkáját, amelyből 30-at díjazott pénteken a NOE az Országházban.  Az eseményen előadást tartott Luciano Malfert, az olasz Agenzia per la Famiglia vezérigazgatója is, aki a trentói tartományban már tíz éve működő, sikeres családbarát kezdeményezésről számolt be.

061.hu

Első alkalommal a NOE 2005. július 11-én, a Népesedés Világnapján a pozitív példák megerősítése céljával adta ki a Családbarát Önkormányzat Díjat, mert fontosnak tartanak minden olyan programot, szándékot, intézkedést, ami a családok biztonságérzetét növeli, annak érdekében, hogy merjenek gyermekeket vállalni, a Magyarországot és egész Európát érintő demográfiai helyzet miatt. A díjjal azokat az önkormányzatokat jutalmazzák, amelyekben ennek a nemes célnak az előmozdítására megvan az akarat, a megfelelő szemlélet és igazán fontos a település vezetőinek az ott élő családok sorsa, közérzete, a szó nemes értelmében vett jól-léte.

A díjazott önkormányzatok családbarát intézkedései között szerepelt például a nem kötelező oltások díjmentes biztosítása a gyermekeknek, sport- és kulturális családi programok szervezése, az újszülöttek után járó anyagi támogatás, a rezsihátralékkal vagy adóssággal küzdő családok segítése, tanulmányi ösztöndíj biztosítása, család- és a karrierközpont fenntartása vagy a fiatalok munkahelyteremtésének támogatása is.

Családbarát önkormányzat díjat kapott Budapesten a II. kerületi, a III. kerületi, a IV. kerületi, az V. kerületi, valamint a VIII. kerületi, a XIII. kerületi, a XVI. kerületi és a XVIII. kerületi önkormányzat. Az 5000 fő alatti települések közül Alsózsolcát, Csopakot, Geszterédet, Kásádot, Mórahalmot és Újkígyóst díjazták, az 5000 fő feletti települések közül pedig Ajka, Békéscsaba, Budaörs, Csömör, Debrecen, Eger, Hajdúnánás, Kecskemét, Makó, Nagykovácsi, Nyíregyháza, Orosháza, Ózd, Paks, Szekszárd és Szolnok kapta meg az elismerést.

https://youtu.be/J7PZOxBRLco

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 35
 •  
  35
  Shares