Családi napot szerveznek a honvédelem napja alkalmából a Bálna Honvédelmi Központban szombaton és vasárnap. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, mindkét napon délelőtt kezdődnek a programok, testmozgással.

A központ déli bejáratánál szombaton műsort ad a Magyar Honvédség Központi Zenekara, bemutatkozik az “Acélkocka” altiszti képzés és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztképzése, valamint a Honvéd Kadét Program és a tartalékos katonai szolgálat. Bemutatják a digitális katona felszerelését és az érdeklődők beszélgetést hallgathatnak meg a S.E.R.E.G. című film szereplőivel. Emellett lesz közelharc- és kutyás tűzszerészeti bemutató is. Vasárnap a MH Sportszázad és a középfokú katonai oktatás mutatkozik be a déli bejáratnál, beszélgetnek a különleges műveleti katonák felkészítéséről és a katonai missziókról, valamint a Magyar Honvédség toborzásáról. A kutyás tűzszerész bemutató mellett a különleges díszelgő csoport is bemutatót tart, a program zárásaként a MH Szentendrei Helyőrség Zenekar ad műsort.

Sticz László kiutazó EUFOR parancsnok beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án. – MTI/Balogh Zoltán

Mindkét nap az “MH Sportsziget” elnevezésű helyszínen a Honvédelmi Sportszövetség és az MH Sportszázad várja az érdeklődőket katonai erőpróbával, lézerlövészettel, sportágbemutatókkal, de lehet találkozni olimpiai bajnokokkal is. A Duna-parton, a 9-es kikötőpontnál az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred “Dunaújváros” nevű aknamentesítő hajójával várják a kicsiket és nagyokat, a Nehru-parkban pedig kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A parkban a Magyar Honvédség járműbemutatót tart és bemutatkoznak a honvédségi alakulatok, de lesz toborzósátor is. A honvédelmi központ alagsorában katonai akadálypálya, mászófal és ejtőgép várja az érdeklődőket, a gyerekeknek gokartpályát alakítottak ki Lynx-tankokkal, de van lézerharc aréna és kiképzőterem, világháborús szabadulószoba és sötétszobás éjszakai lőtér is.

Az esemény ingyenesen látogatható.