Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk gasztronómiai kalandozásunkat Budapesten. Ismét összegyűjtöttem nektek pár helyet, ahova érdemes betérni, ha a belvárosban mászkáltok. Ezek nem csak magyar kézműves boltok/éttermek lesznek, hanem egyben különlegességek is. Hozzá tenném, hogy a választék egyre szélesebb és színesebb. A magam részéről még rá is csodálkoztam, hogy egyre nagyobb a kereslet a ,,kézműves” pubokra, boltokra, éttermekre. Sorra nyílnak, aminek mi csak örülünk és büszkélkedünk, hogy ilyen bizony van nálunk. Sőt sok olyan is van nálunk, ami sehol máshol!

BÓTA NIKOLETT – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Kezdjük kirándulásunkat az V. kerületben. A Szerb utca 15-ben található a Hecserli fűszer és csemege bolt. Hazai kistermelők, családi vállalkozások és kézműves szakemberek termékeit tartják. Kínálatukat elnézve a régi idők boltjai jutnak eszembe. Nincs agyonzsúfolva külföldi csiricsáré csomagolású termékekkel, inkább a letisztultság jellemző a polcok kínálatára. Van itt csoki, lekvár, méz, hal, savanyúság, pékáru, fűszerek, italok stb. Egyszóval minden, amivel túl lehet élni egy zombi apokalipszist. (Én tuti ide helyezném a főhadiszállásom egy zombi támadás esetén…)

Hecserli

Maradjunk egy kicsit még itt az V. kerületben. Mutatok valami különlegeset és édeset. A Cukor utcában (tökéletes utcaválasztás) található az Azték Choxolat nevű hely. Ha ide Gombóc Artúr betérne egyszer, akkor tuti elájulna a gyönyörtől. Itt minden van, ami csoki! Kézműves csokoládé bolt és kávézó, ahol a szeretet (az embereké és a csokié) egyaránt a jelszó. A kézműves bonbonok magyar mesterek munkái, a kávét frissen őrölik, a forró csokit pedig régi jól bevált recept alapján készítik.

Noir Chocobar

Ha már a csokinál tartunk, akkor van még egy említésre méltó hely a belvárosban. A VI. kerületben van a Noir Chocobar. Nemrégiben volt szerencsém ott járni, pontosabban meglepetésként vitt el oda a párom. Szombat este volt, mi pedig asztalfoglalás nélkül toppantunk be ide. Egy kedves pincér leányzó közölte, hogy szombat estére bizony asztalt kell foglalni, különben nem nagyon van hely, telt ház van. Mázlink volt, mert egy párocska éppen akkor távozott, így le tudunk ülni egy kis asztalkához. Maga a hely az alagsorban található és relatíve elég kicsi, mégis hangulatos. Amint beléptünk rögtön megcsapott bennünket a forró csoki illata. Maga a csokimenyország! Mindenhol táblás csokik sorakoznak polcokon (természetesen megvételre kínálva), a pultnál csokis süteményeket várják a vendégeket. Miután elfoglaltuk asztalunkat a pincérnő kihozott nekünk egy étlapot, amiben kb. 30 féle különböző forró csoki szerepelt. Totális döntésképtelenség! Kikértük hát forró italunkat és akkor jött a sokkhatás. Nem túl nagy bögre, benne gőzölgő forró csoki (az enyém banánnal, páromé gesztenyével feltuningolva). Nem tűnt soknak…Igen ám, de ez nem az a felvizezett csokis ital, amit a kis bisztrókban árulnak. Ez tömény csoki volt! Csak hogy érzékeltessem olyan volt, mintha egy egész tábla csokit felolvasztottak volna. Bevallom hősiesen én csokifüggő vagyok, de ezzel még nekem is meggyűlt a bajom. Mire végeztünk úgy éreztem, hogy fullra vagyok töltve édességgel és meg se bírok mozdulni. Úgyhogy hősiesen jelentem a hely ki van próbálva, egyszer mindenképp menjetek el oda (lehetőleg éhgyomorral). Figyelem szigorúan csak édesszájúaknak ajánlott!

Kandallo Kezmuves Pub

Ruccanjunk át a VII. kerületbe. A sok csoki után most a férfiaknak is kedvezünk egy kicsit. A Kertész utcában található a Kandalló Kézműves Pub. A hely mottója az, hogy érezd magad otthon! Kézműves söröket, borokat, szörpöket tartanak hazai kistermelőktől és az ételekhez is hazai alapanyagokat használnak. Étlapjukon szerepel a libamáj, a grill kecskesajt zöldsalátával és a nyúlmájpástétom is. Csapolt sörökből is hihetetlen választék áll rendelkezésre pl.: Keserűméz, Gyertyános banános, Rizmajer gyömbéres. Borokból is ki-ki megtalálhatja a hozzá illőt, legyen szó akár fehérről (Somlói Apátsági Pince Furmint 2010), rozéról (Kislaki Bormanufaktúra Rozé) vagy vörösről (Kiss Gábor Cabernet Savignon).

lehuto

Szintén a VII. kerületben található a következő kézműves kocsma a Holló utcában. A Léhűtő néven futó kézműves söröző. Mivel én sem tudtam volna szebben megfogalmazni, ezért a Facebook oldalukról idéznék: ,,A Léhűtőben hat sörcsapról kínáljuk a magyar söröket, folyton változó összetételben, beleértve a legfrissebb gerillasöröket és azokat a különlegességeket, melyeket a következő Főzdefeszt titkos listájáról lestünk le. Egyébiránt pedig craft-beer bar lévén, könnyen nyitható vitrinben (hűtőben, palackban) prezentáljuk a legjobb import IPA-kat és stoutokat, weizeneket és dubbeleket: hivatalos BrewDog-ellátónk a Csakajósör. Sörkorcsolyák tekintetében hosszútávon átírjuk a történelmet, rövidtávon csak sör alá való apróságokat tudunk kínálni.”
Engem kíváncsivá tettek. És titeket?

Koles reform konyha 3

Miután jól besöröztünk, menjünk vissza egy kicsit a Kertész utcába. Ismét egy különleges hely jön, ami viszont csak egy bizonyos csoportot fog érinteni. Egyre több ember kényszerül gluténmentes diétára, miután az orvosok és természetgyógyászok kiderítik, hogy lisztérzékeny avagy gluténérzékeny. Ezek az emberek totális pánikba esnek, hogy ,,na akkor most mit egyek?”. Szerencsére a haladó korral erre is elkezdtek kigondolni egy éttermet. Olyan éttermet, ahol minden fogás garantáltan gluténmentes. Ez pedig a Köles reform konyha. Hadarik Rita (gasztroblogger) és Juhász Krisztina (táplálkozási tanácsadó) fejéből pattant ki az ötlet. Létrehoztak egy olyan éttermet, ahol még lisztérzékenyek is bátran ehetnek mindent, ahol természetes (E-mentes) alapanyagokból főznek, ahol előnyben részesítik a helyi termékeket, ahol finom az, ami egészséges is és végezetül ahol vannak házias ízek és újdonságok is.

Ismét szép kis túrát tettünk meg a hazai kulináris élvezetek terén, viszont biztos vagyok benne, hogy ismét a teljesség igénye nélkül sikerült ezeket a helyeket kiválasztanom. Mindig van új a nap alatt. A választék pedig egyre nő, hiszen van rá kereslet. Miközben a belvárosban sétálgattok nézzetek be egy-egy ilyen helyre, csalódni tuti nem fogtok, hiszen nem ,,tömegtermékekről” és ,,tömeghelyekről” van szó.

Előző budapesti kézműves ajánlatunk:

Pesti Mese: Valami különlegesre vágysz? Vegyél kézműves magyar terméket

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •