Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

A Nemzetközi Állatmentő Alapítvány Dél-Afrikai Akciócsoportja (International Animal Rescue Foundation World Action South Africa) petíciót tett közzé ma az Interneten. A szervezet az utóbbi években számos olyan, „állatmenhelyet” leplezett le, melyek mára egész üzletágat hoztak létre Afrika szerte a szafari turistáknak ahhoz, hogy úgymond „állatmentő menhelyeken” simogathassák a vérszomjas nagymacskákat. Az internetes petíció megfogalmazása szerint azonban ezek „teljes hamisítványok, és egyedül a benne lévő pénz miatt reklámozzák őket.” Utánajártunk.

SZILÁGYI ANDRÁS – NULLAHATEGY

A nemzetközi állatmentő szervezet petíciója mindenesetre meglepő, hiszen a képeken boldog emberek lovagolnak szelíd oroszlánok hátán, sétálnak a parkokban, s az ilyen állatmenhelyek rendkívül népszerű célpontjai az odalátogató turistáknak, akik aggódnak a szavannák állatvilágát folyamatosan ritkító illegális vadászat miatt. Az IARF szerint azonban ez a fajta úgynevezett „állatgondozás” nem más, mint a kizsákmányolás, ami épp arra szolgál, hogy elősegítse a vadászati ágazat növekedését és nem más, mint visszaélés. A turisták mégis özönlenek Dél Afrikába, sőt támogatják is ezt a „cuki ügyet” otthonról, interneten átutalt adományokkal.

10989109_799717653441474_9160143179400090863_n

A petíció teljes szövege itt található meg: http://www.thepetitionsite.com/…/stop-canned-lion-hunting-…/

Első tévedés, amit a menhelyeken elhallgatnak, hogy legtöbb esetben egyáltalán nem a vadászatok áldozatait, árva kölykeit fogadják be ezekre a helyekre, hanem konkrétan tenyésztők, akik a fényképeken látható fiatal tigris és oroszlán kölyköket felnevelve, azokat sok esetben épp szándékosan a hobbi(orv)vadászok puskái elé terelik. Ügyfeleiket a következő hazugságokkal csábítják:

1012986_799720790107827_3504614808638840747_n

1) Ezek az emberek “állatmentők” és a létesítmény „menhely”. Ez azonban hazugság, hisz a létesítmények konkrét tenyésztelepek.

2) Ezek a kölykök egy jó és boldog életet élnek: ez is hazugság, hisz az állatok már fogantatásuktól kezdve pénzt termelnek:

 1. a) Az állításokkal szemben az állatok nem élvezik, ha szanaszét viszik őket országban. Természetes bioritmusuk megszakítva többször is felébresztik őket és több tucat ember abajgatja őket egész nap.
 2. b) az állítás, hogy belefújni az ideges bocsok szembe “megnyugtatja” őket, nem igaz.
 3. c) az, hogy a mellső karoknál fogva lógva tartják őket és ,hogy pattogó felfelé és lefelé „ugrálással” fel lehet frissíteni az állatokat hazugság. Ez konkrétan állatkínzás ugyanis: a bocsok „pláza-turnéi” szintén annak minősülnek.
 4. d) ezek a menhelyek állítják, hogy a közelről készített fénykép vakuval nem károsítja a kölykök szemét. Ennek az ellenkezője igaz.10945014_799720143441225_4820620635163769343_n

De vajon mire föl van ez a rengeteg hazugság? Hamarosan kiderül…

3) ezek a menhelyek azt állítják, hogy biztonságos és jogilag is tiszta, ha a kölyköket az emberek már néhány hetes kortól „simogathatják” Ez az első igazán gyanús állítás, hisz az érvényes dél afrikai jogszabály szerint ez csak akkor lehetséges, ha az állat már elmúlt hat hónap idős.

4), a menhelyek honlapjai, brossúrái azt állítják, hogy a menhely tulajdonosának folyamatosan fenn kell tartania az állományt, és a kölykök simogatása teremt ehhez anyagi forrást. 

img_3110

5) az adománygyűjtők azt állítják, hogy a menhely célja az állomány megőrzése, és visszaengedése a vadonba. Sok esetben azonban a vadonba „visszaszoktatott” felnőtt állatok épp a korábbi bánásmód miatt vállnak a vadászok könnyű prédájává, hisz természetes félelmeik és vadászösztönük nem működik, valamint immunrendszerük is gyenge.

IMG_0073-Ian-Michler

6) a menhelyeken azt állítják, hogy az egzotikus állatok nem háziállatok, de esetünkben épp ez a legnagyobb hazugság, hisz a tenyésztett nagymacskák hasonlóan szelídek, mint egy házimacska vagy kutya.

7) állítják, hogy a kölyköknek jó otthonuk lesz azután, hogy felnőnek, holott legtöbb esetben a tenyésztett állomány túlélési esélyei eleve kisebbek, mint a vadonélőké.

 10403318_799720900107816_404607333905733579_n

Konzervvadászat: egy növekvő üzletág

Ezt állítja legalábbis a nemzetközi állatvédő szervezet petíciója, de vajon ez-e a teljes igazság, vagy csupán egy radikális nézőpontot tükröz? Az interneten a legnagyobb feltáró cikket az angliai Express újság közölte, amelynek megállapításai nagyban tükrözik a petícióban leírtakat. A cikk tanúsága szerint Dél Afrika az úgynevezett „canned hunting” azaz „konzerv-vadászat” Mekkája, ahol egész farmok álltak rá erre az üzletágra. Tulajdonképpen oroszlánokat tenyésztenek arra, hogy aztán lelövessék őket a lusta vadászokkal egy egymással szoros összefüggésben lévő üzletág részeként. Mint a kommunista időkben Ceausescu “tenyésztett medvéi” esetében Erdélyben, ahol voltaképp cirkuszi medvéket tereltek az “elvtársak” puskái elé: napjaink Dél Afrikájában hasonló történik oroszlánokkal, amiket amerikai, európai és újabban kelet-ázsiai milliomosok “vadásznak le” a “vad szavannán”.

1669872_735284236551874_8682055186964602564_o

Pénz származik már a „menhelyből” de még több a „visszaengedett állatok” levadászásából. Egy-egy hím trófeája 10-30 ezer angol fontot, míg egy nőstényé átlag 5000 fontot kostál a gazdag vadászok számára. A számok riasztóak: a korábbi évtizedben feltárt 1830 „konzervvadászat” során elejtett állat száma az elmúlt években 4032-re emelkedett. Mára közel 160 farmon tenyésztik a trófea-oroszlánokat, sokszor majdnem olyan körülmények között tartva őket, mint a prémállatokat. Sokan közülük komoly betegségekkel küzdenek, ami az iparág szempontjából nem is baj, hisz a legyengült állatok levadászása még könnyebb.

maxresdefault

Természetesen vannak kivételek, mint például a Lionsrock nevű intézmény Johanessburg közelében, az itteniek azonban eleve kizárólag a vadonban megsebzett és magára maradt kölyköket nevelnek szándékosan „emberidegen” körülmények között, növelve az állatok visszaengedés utáni esélyeit. Az állatot 24 hónapos „visszavadítási eljárásnak” is alávetik ezután, s csak ezt követően kerül vissza eredeti helyére, ahol azonban továbbra is ki lesz téve az orvvadászok tevékenységének.

Állatvédők és civilek nyomására az elmúlt évben a dél afrikai kormány is elfogadott pár erre vonatkozó jogszabályt, de mivel az üzletág virágzik, ezek betarttatására vajmi kevés az esély.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •