Mintegy hatvan kulturális esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, valamint magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek az egy hét múlva kezdődő jászberényi 27. Csángó Fesztivál – Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

MTI

A programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. Az augusztus 8. és 13. között zajló fesztiválon komplex képet kaphatnak a résztvevők a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést lehet nyerni. Az augusztus 11-i Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatók lesznek a népszerű televíziós vetélkedő táncosai, zenészei és énekesei, összes jászsági szereplője. A házigazda Agócs Gergely néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja lesz, köszöntőt Balogh Júlia, a vetélkedő vezető szerkesztője fog mondani.

A moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű tánc- és viseletbemutatóját augusztus 11-én a Főtéri színpadon láthatnak majd a résztvevők. Aznap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi együttesek képviselői is.  Másnap a Magyar Lélek című gálaműsoron moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel – mondta Kocsán László, aki felhívta a figyelmet a Csángó Falu című kiállításra is, amely jövő hétvégén a Lehel Vezér Gimnáziumban látható, és amelynek célja a még fellelhető moldvai csángó-magyar örökség tárgyi emlékeinek összegyűjtése.

Az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett Észak-Ciprusról, Grúziából, Kolumbiából, Tajvanról és Törökországból érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti. A fesztiválon fellép a Csík zenekar, a Tölcséres Banda, Ferenczi György és a Rackajam, a Festeres zenekar, a Zagyva Banda, a Sarjú Banda, a Heves Banda, a Khamoro Budapest Band, a Jászság Népi Együttes, Pál István “Szalonna” és Bandája, a Parno Graszt zenekar és a Flaska Banda. Láthatja a közönség a Cuháré Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes, a szabadkai Talentum Táncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes előadását is.

Hétvégén az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, de ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is. A Bahorka Társulat improvizációs folklórszínháza a gyerekek mellett a felnőtteknek is szól. A rendezvény keretében, augusztus 10. és 12. között rendezik meg a IV. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. Az előadások témái között szerepel  például a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, valamint a táncművészet szerepe a Kárpát-medencei identitás megőrzésében. A fesztivál rendezői jövő  csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel. A fesztivált vasárnap gálaműsor és tűzijáték zárja.


fotó:Magyar Hírlap