Az első önálló moldvai hagyományőrző formáció, a Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes Csángó Menyekező című produkcióját láthatja a közönség április 2-án a Magyarság Házában.

MTI

A romániai Bákó (Bacau) környéki településekről jött énekesek és táncosok a csángó lakodalmi szokásokat elevenítik fel, így többek között a hagyományos leánybúcsút, a fülkét, a menyasszonyrablást vagy épp a pálcatörést – közölték a szervezők.

Péterbencze Anikó néprajzkutató, a műsor egyik rendezője korábban elmondta, hogy férjével, Papp Imrével 25 éve gyűjtik a csángó zenét és táncot Moldvában, emellett igyekeztek a korábbi szakirodalmat felhasználva összeállítani a műsort, amely így a legrégebbi szokásanyagot mutatja be a színpadon.

Az ingyenes műsorban Petrás Mária, a Bákó megyei Diószénben nevelkedett Prima Primissima-díjas énekművész és keramikus is közreműködik. A művész a produkcióban énekelni és dobolni fog, hiszen ezek egykor szintén részét képezték a csángó lakodalmaknak. A talpalávalót Legedi László István és Hodorog András moldvai zenészek húzzák.

A műsort követően táncház várja az érdeklődőket, akik itt ritka moldvai táncokkal ismerkedhetnek meg.