Vannak koncertek, amelyek olyanok, mint az időgépek. Különösen akkor, ha ún. nosztalgia fellépésekről van szó. Viszont vannak olyan összeállások, amik olyan jól sikerülnek, hogy tényleg megváltozik a tér-idő kontinuum. Ez történt 1981. szeptember 19-én a Central Parkban, New Yorkban a Simon &Garfunkel fellépésén.

PZL- 061.hu

A zenekar már 1969 óta, a legendás Bridge Over Troubled Water album megjelenése óta inaktív volt, mégis olyan erős kulturális élménnyé vált a félmillió ember előtt megtartott koncertjük, hogy úgy tűnt, mintha nem történt volna meg a hetvenes évek  és minden ott folytatódott volna, ahol a két fiatalember abbahagyta. A park közepén összegyűlt félmillió piknikező ugyanis tökéletesen megidézte Woodstock szellemét, a HBO-s közvetítés fényelése, a fotók mind-mind azt sugallták: nem 1981-et hanem 1969-et írunk. És mindez 35 éve történt, amit már akkor is alaposan dokumentáltak, filmre vették, kiadtak belőle egy dupla lemezt, a világ vezető lapjai közöltek képeket a koncertről, miért lenne kisebb a lelkesedés 2016-os évforduló alkalmával?

simon-and-garfunkel

Megjelent egybecsomagolva a CD és a DVD is, valóságazonos coverrel, mi kell még? Az, hogy meghallgassuk azt a két előadót, akik nélkül másképp szólna Bródy János, Cseh Tamás, Zorán, hogy csak a magyar popot idézzük meg, de a Diploma előtt című filmből – aminek a zenéjét a Simon & Garfunlel duó írta – derült ki az is, hogyan kell popdalokat bedolgozni a játékfilmekbe. Az 1941-es születésű, magyar zsidó felmenőkkel rendelkező Paul Simon és a romániai zsidó nagyszülőktől származó Art Garfunkel New Yorkban találkozott, hogy aztán a folk-rockban teljesedjenek ki, és megmutassák, hogy félmillió embert nemcsak azok tudnak elhívni a világ legnagyobb piknikjére, akik kötelet feszítenek ki a felhőkarcolók közé, és azon egyensúlyoznak, mert ugyebár ilyen is volt… Ehhez Paul Simonnak elég egy rövidebb majdnem-kötél, amit az akusztikus gitárjára feszít ki.

A két földrajztanár kinézetű Queens-i srác nem csinált semmit, csak kissé zavartan előadtak 21 számot, amit eljátszhattak volna egy utcasarkon is, de akkor a kalapba dobott 50 centesektől nem hallották volna a koncertet, különben is a buli ingyenes volt, így aztán a Central Parkban tartották meg, amiben egyetlen showelem maga a város polgármestere Ed Koch volt, aki csak annyit mondott: Ladies and gentlemen, Simon and Garfunkel! Kb. ugyanez a puritanizmus jellemezte az egész koncertet. Természetesen félmillió embernek best of válogatást kellett előadni, az első dal egyből a Mrs. Robinson, de eljátszották a Homeward Bound-ot, a Scarborough Fair-t, az Old Friends-et és a The Sounds Of Silence-t is. Paul Simon, az öreg barát, a napokban volt 75 éves. A The Concert In Central Park azt is bebizonyította, hogy egy piknik nemcsak akkor jó, ha a hátteret a madárcsicsergés adja, van, amikor az a jó, ha felerősítik a csend hangjait.

Simon &Garfunkel:
The Concert In Central Park
Sony 
21 szám 75 perc