Karakteres arc, karakteres hang, déli akcentus – ma ünnepli 75. születésnapját Tommy Lee Jones Oscar-díjas amerikai színész, olyan hollywoodi filmek sztárja, mint Az ügyfél, A szökevény, a Sötét zsaruk, vagy a Nem vénnek való vidék. Most összeszedtünk 8 érdekességet, amit egész biztosan nem tudtál a sztárról.

061.hu

1.  Jones utálta Jim Carrey-t a Mindörökké Batman forgatásán

Jones nem bírta elviselni Carrey örökös bohóckodását, Carrey válaszként direkt provokálta. A “gumiarcú” színész a forgatás alatt egyszer ugyanabba az étterembe ment be, ahol már ott ült a vacsorázó Tommy Lee Jones. Az ajtóban álló főpincér mondta is neki: hallotta, hogy egy filmben dolgoznak, mindjárt meg is mutatja Jones asztalát.

“Odamentem és azt mondtam neki: hé, Tommy, hogy vagy? Azonnal kiszökött vér az arcából. Felugrott, hogy kezet fogjon, de látszott rajta, hogy arról fantáziál, hogy ott helyben megöl, vagy valami ilyesmi. Ahogy megölelt, azt mondta: Gyűlöllek! Tényleg gyűlöllek! Megkérdeztem, mégis mi a probléma velem? És már húztam is ki a széket, ami nem volt túl okos dolog. Ő erre azt mondta: nem tudom értékelni az örökös bohóckodásodat.”

Carrey szerint Jones nem is igazán érezte jól magát Kétarc bőrében a forgatáson. 

2. “Alien Jones”

Jones 2006 óta szerepel a japán Boss dobozos kávé hirdetéseiben, amelyben egy földökívülit alakít. “Alien Jones” embertestben jött a Földre, hogy harmincnál is több részen át tanulmányozza az emberiséget. Az elvegyülés érdekében mindig új munkakörben tűnik fel: mint tanár, vasutas vagy pizzafutár. Egy nehéz nap végén, pedig lazításként jöhet egy doboz Rainbow Mountain kávé.

3. Ezeket ne kérdezd, ha interjút készítesz vele

Jones nem beszél interjúiban a házasságáról, a vagyonáról, a politikai nézeteiről és a barátairól sem. Nem is okoz neki gondot megmondani, ha ostobának vagy zavarónak tartja a kérdéseket. „Tényleg azt hiszi, hogy ülök, és olyan kérdéseket teszek fel magamnak, minthogy „ milyen érzés sikeresnek lenni?”  – csattant fel egy interjúban.

4. Jones és az amerikai futball

Jones versenyszerűen amerikai futballozott, igaz, 183 centis magassága és kiváló felépítése ellenére túl alacsonynak minősítették ehhez a sporthoz. A Harvard futballcsapatának tagjaként 1968-ban részt vett egy legendás Yale elleni meccsen, amelyet „The Tie” néven ismernek. Jonest ekkor már a színészet is érdekelte, így a Harvard gólyaedzőjétől kért tanácsot. “Nézze, érdekel a színészet. Részt vettem egy meghallgatáson és úgy tűnik, van esélyem bekerülni Shakespeare Vihar című darabjába. Gondolja, hogy beférek ebbe a futballcsapatba? Szeretném tudni, mik a kilátások” – mondta Jones az edzőnek, aki erre azt felelte, “van még négy éved ebben a sportban, aztán lehetsz színész egész életedben.”

5. Nem vett részt a színjátszás órákon

„Nem akarom, hogy megmondják, mit hogy kell csinálni. Nem hiszem, hogy jól kijönnék egy tanárral, hacsak nem vagyok meggyőződve arról, hogy jobb nálam. De nem hiszem, hogy bárki is az lenne ” – jegyezte meg 1972 -ben az After Noon TV -nek.

Jones a Love Story című filmben 1970-ben

6. Hapci

Jones első szerepe Hapci volt a Hófehérke és a hét törpéből másodikos osztályos korában. Meryl Streep kérdezte egyszer erről, akinek azt mondta: “Nagyon komolyan vettem ezt a szerepet. Valójában ez a darab volt a karrierem kezdete a médiában is, a rotani helyi rádióban fel kellett sorakoznunk nekünk, törpéknek, és mindenkinek be kellett mutatkoznia. Én persze tüsszentettem. Streep megkérdezte, ma is tud-e tüsszenteni kérésre. “Persze, csak most többet kérek érte, mint hétéves koromban. Azóta vagyok színész, tényleg” – felelte a színész.

A kis Tommy

7. Él-hal a lovaspólóért

A színész egyik kedvenc sportja a lovaspóló, résztulajdonosa a texasi San Antonio mellett egy ranchnek. Nem csupán űzi, neveli is a lovakat. 1998-ban egy meccs alkalmával balesetet szenvedett, de szerencsésen megúszta. 

8. A szökevény

Tommy Lee Jones egyik színésztársának azt mondta, ezzel a filmmel senki sem fog díjat nyerni. Naná, hogy ő kapta a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat abban az évben.