Egyre inkább körvonalazódik, hogy a főváros micsoda gyönyörűségtől esett el akkor, amikor a Corvin Áruházat évtizedekkel ezelőtt egy bádogdobozba zárták, ugyanis a csodás épület egyik homlokzatát (Somogyi Béla utcai oldalát) már nem takarja az állványzat sem, így láthatjuk, hogy fog kinézni az épület régi- új pompájában.

061.HU

A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza, 1926-ban nyitotta meg kapuit. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború során kiégett, 1944-ben bezárt. Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott Budapest Nagyáruház néven, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára az alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

1966-tól az épület a Centrum Áruházak Vállalathoz került. Népszerű reklámszlogenje volt a „Minden szinten szinte minden.” Az 1990-es években az áruház a Skála tulajdonába került, majd a 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott. Az épület alumíniumborítását 2018-ban épülethálóra cserélték az eredeti homlokzatot idéző mintával.

A tér felőli főhomlokzat renoválása még tart, de a Somogyi Béla utca felőli oldalon már előbukkant a felújított szakasz. A külső homlokzatok terveit az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda készítette, az épület belső rekonstrukciójára vonatkozó terveket pedig Orning Olivér építész készítette el. A kész épületben a földszinten üzletek, vendéglátóhelyek lesznek, a felsőbb szinteken irodák. Az épület a tervek szerint 2023-ban nyitja meg a kapuit.