Csütörtöktől csökkentett számmal, a tanítási szüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten.  A buszsofőrök védelmében hétfőtől már lezárták a BKV-buszok elejét, korábban pedig felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést is a fővárosi járatokon. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók.

061.hu

A döntéssel összefüggésben – tekintettel a számos fővárosi cégnél elrendelt otthoni munkavégzés miatti forgalomcsökkenésre is – csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken a járművek száma – írták. A BKK közlése szerint kiemelt figyelemmel kísérik a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát.

A hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. Mint rámutattak: a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt “home office” munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez.

A közlemény szerint a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

A buszsofőrök védelmében hétfőtől lezárták a BKV-buszok elejét. A BKK közleménye szerint az elővigyázatosságból bevezetett átmeneti, határozatlan időre szóló intézkedés célja, hogy minimálisra csökkentse az esélyét a buszvezetők koronavírusos megbetegedésének. Budapesten naponta több ezer buszvezető biztosítja a felszíni közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét, védelmük emiatt rendkívül fontos nemcsak a munkáltatójuk, de a fővárosban utazók számára is. A járművezetők biztonságát szolgálta az is, hogy múlt csütörtök óta felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést is a fővárosi járatokon.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján, ITT. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK FUTÁR alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel.

Kiemelt kép: Tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán a fővárosi Batthyány téren 2020. március 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)