Első alkalommal szerveznek Erdélyben Csontváry-kiállítást, amelynek a csíkszeredai Mikó-vár ad otthont május 7. és augusztus 20. között.

MTI

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: látható lesz Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa és mintegy félszáz olyan képe, amely befér a múzeumajtón. A kiállítás anyaga nem azonos a tavalyi budapesti tárlatéval: 48 kép érkezik a Székelyföldre. Ebből csak 47 Csontváry, az egyik kép Munkácsy festménye. Az intézményvezető elmondta: a múzeum nyílászárói szabtak gyakorlati határt a válogatásának. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehet felcsavarni őket,  így csak az olyan méretű képeket tudnak fogadni, amelyek bekeretezve is bevihetők a termekbe.

Az erdélyi premier szempontja, hogy életmű-kiállítás legyen. Szolnokról, Pestről, Miskolcról kölcsönözve is érkeznek képek. Gyarmati Zsolt elmondta: szerette volna hosszabb ideig nyitva tartani a kiállítást, de Pécs városa, ahonnan a képek zömét kölcsönzik, immár második nyáron várja Csontváry nélkül a turistákat, ezért augusztus 20-án elszállítják a munkákat. Az erdélyi Csontváry-kiállítás védnökségére Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét és Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, Románia volt kulturális miniszterét kérték fel.

A múzeumigazgató elmondta: legalább 20-30 ezer látogatóra számítanak, szeretnék megszólítani a múzeumba nehezebben becsábítható középiskolás-egyetemista korosztályt is, ezért sok villámcsődületszerű, filmezős, interaktív, múzeumpedagógiai tevékenységet terveznek.