A 20 éve működő, – Magyar Brands díjjal kitűntetett – Csodák Palotája és a Playbar brand összefogásának eredményeként született meg Budapest legnagyobb tudományos szórakoztatócentruma, a Csopa Playbar, ahol 2500 m2-en számos lehetőség teszi élvezetessé a természettudományok világát és szolgálja a látogatók jókedvét.

061.hu

A XXII. kerületben, a Camponában található jól ismert kiállítás mellett a Csopa Playbar új helyszíne a III. kerületben, a Bécsi úton, a volt Új Udvar, most Buda Entertaintment and Gastro épületének 2. szintjén található. A Csopa Playbar különleges szórakozó- és szórakoztatóhely: interaktív, digitális és fizikai játék állomásokkal, vizuális szórakoztató elemekkel, tematikus kiállításokkal, előadásokkal. Exkluzív hely, ahol a hangsúly a minőségi szórakozáson, időtöltésen és ismerkedésen van, ahol az emberi kapcsolatok előtérbe kerülnek, ahol egyszerűen jó lenni a barátokkal vagy a családdal, egy hely, ahol a különböző érdeklődésű emberek együtt is jól érzik magukat.

A Csopa Playbar arra hivatott, hogy az odaérkezők – akár egyénileg, párosan, vagy csoport tagjaként jönnek – a hétköznapokból kiszakadva a különleges játékoknak, kiállításoknak, programoknak köszönhetően az önfeledt szórakozásnak hódoljanak, miközben – észrevétlenül is – gazdagítják tudásuk. Egy olyan szórakozóhely, ahol kis kamaszkortól a fiatal felnőtt koron keresztül a családos életszakaszig, sőt azon túl is jól érzik magukat az oda látogatók.

A Csopa Playbar területén 3 – egyenként 200 m2-es – különleges tematikájú kiállítás kap helyet, melyet mind az egyénileg érkező, mind a csoportosan odalátogató érdeklődők megtekinthetnek. A kiállítások tematikái a SZÜLETÉS, az ILLÚZIÓ, és a fizika atyjának tartott NEWTON törvényei köré épülnek. A kiállításokon nem a szigorúan vett tudományos térbe, hanem szórakoztató elemekkel és eszközökkel felszerelt termekbe lép a látogató. A kiállításokkal kapcsolatban számos érdekes program, előadás és rendezvény lesz a Csopa Playbarban. A Születés kiállítás egy hiánypótló interaktív tárlat, mely a fogantatás, terhesség, születés és az ehhez kapcsolódó női és férfi nemiséggel kapcsolatos témaköröket öleli fel. Az attrakció több részletéhez tartozik interaktív megjelenítés, így az ismeretek nemcsak bemutató szinten jutnak el a látogatókhoz, hanem át is élhetik azt. A magzati kort például egy stilizált anyaméhben, annak feltételezett hangjával élhetik át az érdeklődők, de részt vehetnek férfi és a női kromoszómák összepárosításában is.

Az Illúzió kiállítás az optikai csalódások világába vezeti be a látogatókat. Ugyan a vizuális illúziókra magyarázatot adni egy kutatónak is kihívást jelent, a Csopa Playbar mégis szeretne mindenkit közelebb hozni az agy és a szem működésének megértéhez. A fiziológiai és kognitív illúziókba elmerülve rengeteg szemtornáztatásban vehet részt a látogató, aki részévé válhat érdekes 3D-s képeknek. A végtelenség érzetét adó tükörteremben bátorságukat tehetik próbára, meginoghatnak egy igen látványos hálóval borított labirintusban, illetve számos egyéb szemfényvesztő ötlet várja az érdeklődőket. Az Illúzió kiállítás ideális helyszín interaktív biológia, rajz, matematika vagy akár történelem órák megtartására.

illuziofold-db384dc60ce8e3b9030be618ad55ebd7

A Newton kiállításon a fizikus törvényeit szeretné a Csopa Playbar közelebb hozni az emberekhez; játszva és átélve bemutatni őket, és eloszlatni azt a tévhitet, hogy a fizika unalmas. A Csodák Palotájának hagyományait követve a kiállítás eszközei a tapasztalati tanulás módszerével világítanak rá a fizika és más tudományágak Newton által vizsgált jelenségeire, összefüggéseire. A kiállításnak maga Isaac Newton is a része, ki birtokán egy almafa alatt pihen, s várja maga köré a fizika iránt érdeklődőket. A Csopa Playbarban az attrakció része a különleges inga, a tükrös teleszkóp, a lejtőmozgás, a bolygók mozgása vagy az antigravitációs kerék. Az embernagyságú Münchausen emelőbe pedig mindenki beülhet, és próbára teheti erejét. Egy-egy iskolai tanóra keretében ritkán jut idő arra, hogy Newton szerteágazó tudományos munkásságát teljes mértékben megismerhessék a tanulók. Az interaktív tematikus tárlaton azonban könnyen felfedezhetők és bemutathatók Isaac Newton jelentősebb kutatásainak eredményei.

 

A Csopa Playbar előadótermében érdekfeszítő, kb. 30 perces tudományos show keretében ismerhetik meg a fagy birodalmát a látogatók, és élhetik át a forró pillanatokat. A „Hideg percek” tudományos show-n megtapasztalhatják milyen extrém hőmérsékletek uralkodnak a világunkban, a „Forró pillanatok” előadáson pedig a hő és a tűz birodalmába tesznek látogatást az érdeklődők. Bár a Csopa Playbar garantáltan rabul ejti a látogatókat, a tematikus szabadulószobákból –melyek fizikai, kémiai, orvosi és földrajzi témákat ölelnek fel- alig egy óra alatt ki lehet jutni, főleg, ha a bent lévő csapat összetartó, kreatív és egymásra figyelő emberekből áll, hisz lexikális tudás nélkül, pusztán a logikának köszönhetően is elérhető az eredmény. A „Mérnök szobája”, a „Vészhelyzet”, a „Világjáró „ és a „Megújuló város” cseles feladványai várják a szabadulni vágyó társaságokat.