Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mintegy 400 programmal csütörtökön nyílik a Millenáris parkban a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Jonathan Franzen amerikai író.

MTI
konyvfesztival_0Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idei rendezvény középpontjában a 220 éves magyar könyvkultúra áll. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár vasárnapig várja az érdeklődőket. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az elmúlt év könyvforgalmának statisztikáját idézve elmondta: a szabadforgalmú könyvpiac tavaly 44 milliárd 392 millió forintos forgalmat bonyolított, az előző évhez képest mintegy 2 százalékos növekedés történt a piacon. Hozzátette: ez azért is örömteli, mert 2008 óta öt éven át csökkent a könyvkiadás piaca, és miután 2013-ban is növekedést regisztráltak, reményeik szerint ezek a számok azt fejezik ki, hogy elindult a magyar könyvkiadás forgalmának tartós növekedése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megjelent könyvek száma 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, tavaly 10 ezer 333 új könyv jelent meg, a 2013 évi 9 ezer 202 után – emelte ki, hozzátéve: a példányszám is növekedett: míg 2013 16 millió 885 ezer példány jelent meg, addig az elmúlt évben 17 millió 953. Mint mondta, ez erősíti a reményt, hogy nemcsak az olvasókat, hanem a vásárlókat sem veszítették el az elmúlt években.

Zentai Péter László kiemelte: a fesztivál négy napján Budapesten működik Európa legnagyobb könyvesboltja. Emlékeztetett arra: újdonság a könyvfesztivál életében, hogy az idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület a fesztivál díszvendége, hanem megemlékeznek a 220 éves szervezett magyar könyvkultúráról. Mint felidézte, 1795-ben alapították a MKKE első jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát: tizenkét pesti könyvárus – Európában másodikként – szakmai társaságot alapított. A könyvkereskedelmet német anyanyelvűek alapították, a 12 pesti könyvárust összefogó szervezet magyar tagja Kiss István volt. Elmondta: számos programot tartanak a 220 éves magyar könyvkultúra tiszteletére, köztük irodalmi estet is.

Emellett a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről szakmai beszélgetéseket rendeznek: a pénteki eseményen szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról. Hozzátette: az Országos Széchényi Könyvtár a szervezett magyar könyvkereskedelem és kultúra 220 évét bemutató kamarakiállítást szervez. A szakma legendás cégeiről, tulajdonosairól, fejlődéstörténetéről rendezett kiállításról Boka László, irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója elmondta, hogy a 19. század jelentős szerzői egy-egy kiadóhoz, kereskedőhöz kapcsolhatók. A kiállításon elsősorban ünnepi momentumokat, különböző történelmi időszakokat villantanak fel, átnyúlva a 20. századba is, bemutatva ezt a gazdag 220 évet.

A jubileumhoz kapcsolódó irodalmi estről az eseményt szervező Juhász Anna irodalmár elmondta: szombaton rendezik meg a Csillagtérkép – a magyar próza estje című programot, amelyen a 220 év gazdagságát szeretnék megmutatni. Elmondta: az est elején Jordán Tamás színművész olvas fel válogatást, összefoglalást adva a magyar prózából. Ezt követően Grecsó Krisztián és Háy János íróval tartanak zenés beszélgetést, mellettük az est vendége lesz Kollár-Klemencz László és Egyedi Péter zenész is.

Az idén 15. alkalommal rendezik meg az esemény keretében szombaton az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre 19 országból jönnek alkotók. Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli, akinek első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel 2014-ben jelent meg. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője elmondta: az idén 5. alkalommal szervezik meg az európai írótalálkozót. A könyves seregszemlén több mint harminc ország állít standot, a rendezvényre mintegy félszáz külföldi írót várnak, a hazai és a határon túli magyar irodalmat félezer alkotó képviseli. A fesztivál 500 forintos belépődíja levásárolható.

A nullahetegy munkatársa, Varga Klára április 25-én, 11-kor dedikál a Napkút D13-as standján. 

 Tavaly a Nullahategy.hu a fesztivál gyerekszekcióját járta végig.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •