Itt a nyári időszámítás, az Európában egyelőre egységesen elfogadott a rendszer, amellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítják. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje, a reggel hét és este tíz óra közötti időszak minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani. A megspórolt összeg állítólag igen jelentős, legalább annyira, mint az óraállítással járó “jetleg”, az időeltolás szervezetre gyakorolt  hatása. Álmosak vagyunk, fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, ez is bizonyítja, az idő hatalmát, amely természetesen kedvenc előadóinkat sem hagyta hidegen. A következő tizenöt dalban a központi témát az idő múlása vagy éppen lassú cammogása adja. Hallgassák meg, bizonyítottan segít elmulasztani a jetleget!

L. T.  – 061.hu

Pink Floyd : Time
A Dark Side Of The Moon című album Time című dalát Roger Watersnek köszönhetjük. A szám az elmúlásról,  és a kegyetlenül múló időről szól.  A dal azt az érzést énekli meg, amikor az ember már túl későn veszi észre, hogy elszalad velük az idő. Waters állítólag hasonlóan érezte magát a 30. születésnapja környékén, ezt az érzés írja le a dalban. A Time elején órák ketyegése és csörgése hallható. Az órák hangjait Alan Parsons rögzítette egy antik óraüzletben.


Cindy Lauper : Time After Time

Cindy Lauper dala talán az egyik legszebb popmelódia, ami az idő múlását hivatott megénekelni. Az énekesnő Rob Hymannel közösen írta, tulajdonképpen csak azért született, mert kellett még egy szám a lemezre 1983-ban. Leültek a zongorához és éjszakába nyúlóan beszélgettek, régi szerelmeik emlékét idézték. Cindy Lauper szerint a múltbéli érzéseket ünnepli, a sohasem halványuló “egyszervolt” szerelmek  fényét hivatott emelni ez a dal.


Johhny Hates Jazz : Turn Back The Clock

A 80-as évek egyik legendás popslágerének a címét nyilvánvalóan a tavaszi óraállítás idejére kicsit ki kellene csavarni, hiszen a Johnny Hates Jazz visszafelé tekergeti a mutatókat ebben a dalban, nekünk pedig igencsak előre kellett. A dal a lehetetlent énekli meg. Bármit is szeretnénk kitörölni az emlékeink közül, az időt vissszafordítani nem lehet. Talán csak majd az őszi óraállítás idején.

Depeche Mode: Question of Time
A Depeche Mode 1986-os slágere is az idő vasfogai közé szeretne éket akasztani. A dalszöveg szerint csak idő kérdése és mindenki beáll a sorba,  feladja álmait, romlatlansága egy csapásra véget ér. Mindez csak idő kérdése – ismételgeti Dave Gahan a dalban. A Question of Time-hoz a nagyszerű Anton Corbinj rendezett videoklipet, külön kiemelendő a négy baba szerepe, akik a videó második felében a zenekari tagok kezében láthataók.


Bill Haley And The Comets: Rock Around The Clock

Bill Haleyék nemcsak az óramutatókat bolondították meg, de az egész világot lázba hozták 1954-ben. Hogy a fordítás “Rock az óra körül” vagy “Rock éjjel-nappal” legyen, az tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy bár voltak Bill Haleynél sikeresebb rock and roll énekesek is, de a rock and roll megszületését mégis ettől a daltól számítják. A Rock Around the Clock a mai napig a világ egyik legismertebb dala.

Koncz Zsuzsa: Rohan az idő
Végre egy dal az időről, amit nem kell magyarázni senkinek. „Rohan az idő, megállítanám, de nem lehet, mert az idő könyörtelen vonatán fut minden tovább” – énekelte Koncz Zsuzsa anno, és milyen igaza volt! Akár állítgatjuk, akár nem, rohan előttünk és ha nem vigyázunk el is szalad velünk.


Rolling Stones: As Time Goes By

Az idő múlása és az ehhez kapcsolódó kérdések még olyan fenegyerekeket sem hagytak nyugodni, mint Mick Jagger és társai, azaz a Rolling Stones. Bár a dal egy korábbi jazz standard átirata, a Rolling Stones-szal lett világhírű 1964-ben. Az idő velük van, énekelték – és utóbb bebizonyosodott: valóban! A Stones még  fél évszádalla később is a topon van, mintha tényleg nem fogna rajtuk az idő. Hamarosan Prágában koncerteznek, lehet sorbaállni a jegyekért, mert az idő csak velük van, velünk nem annyira.

Cserháti Zsuzsa: Akad amit nem gyógyít meg az idő sem
Cserháti Zsuzsa valószínűleg sokat tudna mesélni arról, hogy milyen emlékek azok, amelyek még hosszú évtizedek múltán sem halványulnak és nem törlődnek ki az ember emlékezetéből. Egy nagyhatalmú úr visszautasítása bizony nem vezetett jóra már a hetvenes években sem. A kirekesztettség és méltánytalan mellőzöttség évei bizony nem múltak el nyomtalanul az énekesnőn. Fantasztikus visszatérését többek között ez a dal jelentette a kilencvenes években.

https://www.youtube.com/watch?v=Bq3INPAdaUQ


Prince: Sing O’Times

A dátumozós dal egy 1987-es Prince-album címadó felvétele, ez volt az énekes első albuma azután, hogy “kilépett” a The Revolutionből. A dalszövegek témája változó: a világ nyomasztó állapota, nemi identitás, party funk, nemi vágy, egy szeretett lecserélése, szellemi megvilágosodás. Ez a dal is a jóért harcol: az erőszak, a háború, a korrupció, a politikai játszmák ellen “szónokol” Prince. Nem véletlen, hogy szöveges videó készült hozzá.


George Michael Praying For Time

Ha már a szöveges videóknál tartunk, George Michael is készített egy ilyet, érdekes módon ő is az idővel kapcsolatos kérdéseket feszegeti ebben a dalban. Princéhez hasonló, közéleti témájú szám, amely az elhagyatottságra, a szegénységre, a világ pusztulására hívja fel a figyelmet, melyek ha nem kapunk egy kis időt (amelyért az énekes is imádkozik a dalban) bekebeleznek minket. A dal szöveges videója nagy port kavart annak idején, hiszen nemcsak azért készült, mert a mondandóra kívánta felhívni a figyelmet, hanem mert George Michael egyszerűen megtagadta a szereplést. Ezt követően még három klip készült, melyekben egyáltalán nem jelent meg.


Michael Jackson: Remember The Time
Ez a Jacko dal nemcsak azért kerülhetne ebbe a válogatásba, mert az idővel foglalkozik, hanem mert  klipjére fordított idő (és pénz) is determinálja mindezt. A Dangerous című albumon megjelent dal klipje kilenc perces. Az ókori Egyiptomban játszódik, és a maga idejében úttörőnek számító vizuális effektusok láthatóak benne. Szereplői közt látható Eddie Murphy, Iman, The Pharcyde, Magic Johnson, nyilván ha már egy összegyűltek, nem szerették volna három percben “összekapkodni” a dolgot. Főleg, hogy a gázsiknak köszönhetően azóta is ez minden idők egyik legdrágább klipje.


Peter Gabriel: Big Time

Nagy idők nagy dala ez a felvétel, nem véletlen a cím. A Budapestet többször is megjárt Peter Gabriel ez idő tájt volt a csúcson, olyan dalokkal mint a Sledgehammer, a Don’t Give Up vagy a Big Time. A Sledgehammerhez hasonlóan ehhez fantasztikus, félig animációs videó készült, a 80-as évek végén összehozni ilyesmit nem volt kis teljesítmény. A klip nagy részéből egyébként MTV szignál lett, a zenei csatorna hőskorának rajongói talán még emlékeznek is rá.


Sting: All This Time
Sting dalában is az emlékezésé a főszerep, az idő, mint valami átfogó, mindent átölelő fenséges jelentés nehezedik rá a dalra. Bár nem szomorú számról van szó, voltaképpen Sting édesapjának emlékére íródott, az ő kapcsolatuk örömeit és bánatát énekli meg.


Ramones: Out Of  Time

Az amerikai csapat az idő témakörében a késést feszegeti, de természetesen ahogy a Ramones sem az a  visszafogott lírikus, mint Sting, úgy ez a dal sem elmélkedik, hanem egyszerűen számon kér. Ha kifutottál az időből, már ne is gyere – szól a “jó tanács”, természetesen egy lánynak. A magyar származású Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás sokat mesélt a “kemény évekről”, úgyhogy a felszólítás valószínűleg nem áll távol a valóságtól.

Cher: If I Could Turn Back Time
Ha visszafordíthatnám az időt – énekli Cher ezen az 1989-es felvételen. Nos ha megtehetné, talán mára kicsit visszahozná régi önmagát, kicsit talán megpróbálna olyan lenni, mint e dal idején. Egy vagány, szexi csaj, rockos dalokkal. Kevesebben csillogó diszkófénnyel és plasztikával. De az idő csak előre rohan, Cher is tudja, nem csak mi, ezért is nem koncertezik már évek óta.

https://www.youtube.com/watch?v=BsKbwR7WXN4