A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt években több alkalommal is hatalmas sikert aratott filmzenei előadásával. 2016. április 16-án először mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a „John Williams Filmharmonikusok” koncertet, amely idén a Star Wars rajongónak kedvez, hiszen a Csillagok háborúja hét epizódjának zenei tételei kapják a főszerepet a hangversenyen. Persze, más mozis melódia is megszólal. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, így a koncerten sok más jól ismert filmből is felcsendülnek ismert dallamok. A műfaji sokszínűségéről ismert szimfonikus zenekart és a közel kétszáz tagú kórust Hollerung Gábor zeneigazgató vezényli majd, őt kérdeztük a koncert részleteiről.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

Ön Star Wars rajongó?
A filmet tekintve nem merném magam a Star Wars rajongójaként aposztrofálni. Sokkal inkább John Williams, a filmek zeneszerzőjének rajongója vagyok. Azért is szántuk rá magunkat erre a különleges koncertre, mert John Williams életműve magasan kiemelkedik a sok jeles filmzeneszerző munkássága közül. Sokféle filmzenét játszunk majd, de a koncerten aktuálisan a Star Wars filmzenék kerültek reflektorfénybe, hiszen a tavaly bemutatott hetedik epizód kapcsán ezek iránt óriási az érdeklődés. A csillagok háborúja minden részében csodálatos zenék szólnak, volt miből válogatnunk.

johnwilliams_1

Mitől több John Williams, mint más filmzeneszerzők?
Ő abban más egy kicsit, hogy nagyon erősen kapcsolódik a klasszikus zenéhez és nagyon igényes zenei gondolkodás jellemző rá. John Williams filmzenéiben jól felismerhetők az egyes szerepelőkhöz kapcsolódó témák, vagy az egyes helyzetekhez kapcsolódó dallamvonulatok, ez pedig pont olyan, mint a wagneri operagondolkodás. A másik különlegessége a John Williams filmzenéinek, hogy a szerző sokszor készített belőlük pazar hangversenydarabokat, ezeket játssza majd a zenekar a szombati koncerten valamilyen filmes vagy egyéb színpadi kiegészítéssel.

A hangversenydarab azt jelenti, hogy ezúttal az eddig ismertnél jóval hosszabb, összetettebb verzióban hallhatóak majd a jól ismert filmzenék?
Természetesen. Sok zeneszerző esetében a főcím, vagy a vége főcím egyfajta összefoglalója a darabnak. John Williams azonban nagyon tudatosan a fő zenei motívumokkal összefoglalja bizonyos jeleneteket és a főbb szereplőkre jellemző zenei betéteket. Nagyon erősen összpontosít, hogy egy-egy dallamvonulat alapján felismerhető legyen – a Csillagok háborújánál maradva – Leia hercegnő, vagy mondjuk a trónszobás jelenet. A főcímben is megjelennek ezek a motívumok, de külön tételeket is szentelt neki, amelyek a filmben talán csak 30-40 másodpercet jelentettek, de itt a koncerten hosszabb verzióban is előadjuk őket.

johnwilliams_3

A John Williams filmzenéiből készült hangversenydarabok azért mindig jól felismerhetők még a kevésbé vájt fülű mozirajongó számára is, ugye?
Természetesen. Csak olyan zenei részletekből áll össze a koncert, amelyek szerepeltek a filmben is. Hozzá kell tennem, azért amikor az ember a filmet nézi, akkor a filmre összpontosít, a zene csak kiegészítés mindehhez.  Ezt mi is igyekszünk kihasználni a koncerten: nagyon sok zenéhez filmes idézetek szolgálnak díszletként, amelyekből nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy a film melyik jelentét kötheti az adott dallamhoz.

Úgy tudom a filmrészleteken kívül nagyon sok más színpadi „kiegészítő” is megjelenik majd.
Vannak olyan zenei tételek, amelyek hangverseny verzióinál úgy éreztük, hogy a filmbejátszásokon kívül érdemes tánccal is illusztrálnunk őket. Ezek egy-egy jelenethez, a film valamelyik fontos szituációjához kapcsolódnak, több tánccsoport, sőt egy légtornász csapat is fellép. Ezen kívül a koncert közben felbukkannak az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének tagjai is, a birodalmi rohamosztagosokkal és Darth Vaderrel tesközelben találkozhatnak a közönség tagjai.

Mondjuk el, a koncerten nem csak Star Wars filmzenéi, hanem John Williams többi filmes műve közül is elhangzik néhány…
Az első részben szinte végig John Williams más filmjeiből szólnak zenék. A Star Wars mellett megszólal majd többek között az E.T. – a földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park ismert és a közönség körében kedvelt filmzenéi, és egy-egy szám a Harry Potter és a Reszkessetek betörők filmekből is. A Budafoki Dohnányi zenekar most először mutatja be a Kapj el, ha tudsz, és az Egy gésa emlékiratai című filmek zenéit.