Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Becslések szerint a kétnapos novemberi, londoni árverésen a januárban elhunyt zenész kollekciójának legértékesebb darabja, Jean-Michel Basquiat Air Power című festménye akár 1,2 milliárd forintért is elkelhet. 

MTI

Bowie az Air Powert és egy másik Basquiat-festményt 1996-ban vásárolta, a Julian Schnabel rendezésében forgatott A graffiti királya című életrajzi dráma bemutatása előtt, amelyben az énekes sztár Andy Warholt alakította. Az árverés másik fénypontja lehet Damian Hirst és Bowie egy közös műve, egy körkörös, színpompás kaleidoszkópot ábrázoló kép, amely 1995-ből származik. A Beautiful, hallo space-boy címe Bowie Space Oddity című albumának hősére, Major Tomra utal.

A november 11-12-én zajló londoni aukción 350 műtárgyat bocsátanak árverésre. A gyűjtemény számos darabja az olasz Ettore Sottsass tervező, dizájner alkotása. “Bowie úgy gyűjtötte a műalkotásokat, mint ahogy a zenéit alkotta – nem félt a fősodortól távolabb keresgélni” – emlékezett a művészre Simon Hucker, a Sotheby’s szakértője.

A 90-es évekre már valódi zenei ikonná vált Bowie a Modern Painters magazin szerkesztőbizottságának tagja is volt, és alkalmanként cikkeket írt a lapba. “Olyan művészekkel készített interjúkat, akiknek munkáit nagyra tartotta, ám a műgyűjteményének gazdagítását nagyon személyes dologként kezelte. Kezdetben eljárt aukciókra, de később elmaradt ezekről az eseményekről, és inkább csöndben, saját maga vásárolta meg a műveket” – fűzte hozzá Hucker.

A gyűjtemény magját a huszadik századi brit festők művei alkotják, de Bowie-t érdekelték a kortárs afrikai művek, és az úgynevezett “outsider” művészek, a mentálisan beteg emberek alkotásai, illetve olyanoké, akiket hagyományosan nem sorolnak a művészeti körökbe. A kollekciót jelenleg New Yorkban láthatja a közönség a Sotheby’s kiállításán, és a londoni árverés előtt még elviszik Hongkongba is. A gyűjtemény egésze óvatos becslések szerint 10-15 millió fontért (3,5-5,3 milliárd forint) találhat gazdára.

Fotó: widewalls.ch

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •