Kovács István Ostrom című munkája is esélyes a diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards díjra, amelyet idén negyvenötödik alkalommal adnak át. A Szürke senkiket jegyző rendező filmjét a nemzetközi fikciós rövidfilm kategória jelöltjei közé válogatták be, írja az Index.

061.hu

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. “Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani” – áll a szinopszisban.

A főbb szerepeket többségében bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. Az Ostrom nemzetközi premierjét a most zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, itthon pedig az áprilisi Friss Húson debütált a film, ahol különdíjat is kapott.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A rendező már diplomamunkájával, a Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig az első világháborús Szürke senkiket készítette el.

Fotó: recorder.blog.hu