Apor Vilmos-emléktáblát avattak vasárnap Budapesten, a felső-vízivárosi Szent Anna-templomban.

 MTI

Az emléktáblát Pápai Lajos győri megyés püspök áldotta meg szentmise keretében. Pápai Lajos száz évvel ezelőtt pappá szentelt, hetven évvel ezelőtt mártírhalált halt elődjét méltatva hangsúlyozta: vértanúvá nem magától lesz az ember, a vértanúság Isten ajándéka. A kereszténység lényeges eleme a “másokért valóság elve”. Ezt érti meg minden szülő, minden pap, minden szerzetes és minden igazi keresztény: áldozattá kell válni. Hozzátette: “minden szentmisében fölajánljuk magunkat Istennek, ne csodálkozzunk, ha egyszer elfogadja”.

Apor Vilmos számára az Istentől kapott másik nagy ajándék papi hivatása volt. Jézus jó pásztor volt és ez az apostolok és utódaik, a püspökök feladata is: jó pásztoroknak lenni. Apor Vilmos tudta, hogy aki Krisztust jelenti meg, az önként adja neki szabadságát. A világ szemében ez megkötöttség, valójában azonban szabadság – mondta a győri megyés püspök.

A harmadik Istentől kapott ajándéka a hite volt. “Isten jó szülőkön, elkötelezett jezsuita nevelőkön keresztül növelte, erősítette Apor Vilmos lelkében a hit természetfeletti ajándékát”. Pápai Lajos szólt arról is, hogy a keresztény értékek elfogadása fontos ugyan, de még nem hit. “Ma is fennáll a veszélye, hogy olyan kereszténységet alakítunk ki, amely zárójelbe teszi Jézus Krisztus keresztjét, feltámadását” – figyelmeztetett. A hittel az ember egész egyéniségével hagyatkozik rá Istenre. “Aki pedig így talál rá Krisztusra, az nem egyszerűen keresztény értékeket fogad el, hanem magát Krisztust és ebből az elfogadásból természetesen fakad a keresztény élet” – fogalmazott Pápai Lajos.

Apor Vilmos 1892. február 29-én Segesváron született székely főnemesi családban. 1915. augusztus 24-én Nagyváradon szentelték pappá, 1941. március 2-án foglalta el püspöki székét Győrben. A vészkorszakban fellépett az üldözöttek érdekében, a gettók felállítása ellen a belügyminiszternél tiltakozott. Minden nála jelentkező üldözöttet oltalmába vett, szerzetesházakban, kórházban vagy a győri püspökvárban helyezte el őket. Apor Vilmos 1945-ben halt mártírhalált, amikor a püspökvárba menekült lányokat és asszonyokat védelmezte az orosz katonáktól. 1997. november 9-én avatta boldoggá a Szent Péter téren II. János Pál pápa.