Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 502
 •  
  502
  Shares

Óriási lehetőség, de óriási felelősség is – mondja a családi- valamint a párkapcsolati szerepek átalakulásáról Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző pszichoterapeuta, aki ugyanígy vélekedik a digitális eszközökről is, amelyeket a technológiai fejlődés a kezünkbe adott. Ha az eszközöket okosan és felelősségteljesen használjuk, eredményesebben reagálhatunk a változásokra.

061.hu

Napjainkban zajlik a nemi- és a párkapcsolati, valamint a családi szerepek újragondolása, amelyet a technológiai és a társadalmi modernizáció generált. Nagyon a közepén vagyunk ennek a folyamatnak, egyáltalán nem értünk a végére. Sok a kérdés, melyek megválaszolásához sok a támpontra van szüksége az embereknek, de az biztos, hogy a folyamat gyorsabb lesz bármilyen korábbi változásnál.

– Nincsenek már kőbe vésett szabályok és ez egyfelől fölszabadító, mondja a szakember. Kozma-Vízkeleti Dániel szerint a mai világban egy anya is lehet határozott, egy apa is lehet gondoskodó, a férfi is lehet érzelmes és a nő is lehet bátor.

A társadalmi szerepeink az identitásunk részei. Amikor át kell alakítani, újra kell gondolni a szerepeinket, akkor az identitásunk is átalakul. Ez szellemi és érzelmi erőfeszítést igényel – mondja a pszichoterapeuta, hozzátéve: egy gyors társadalmi változás ezért bizonytalanságot képes generálni emberek tömegeiben. Hiszen sok fontos kérdésben nincs konszenzus körülöttünk, több a bizonytalansági pont.

– A tradíciók mentén szerveződött társadalomban, a kis és a nagy közösségek ragaszkodnak megszokott dolgokhoz. Éppen ezért, mindenféle változás idején felértékelődik a számunkra fontos személyekkel való egyeztetés. Egy közösség életében nem lehet változást elérni a folyamatos és intenzív kommunikáció nélkül. Minden olyan csatorna, amely ezt megkönnyíti, valójában segíti a folyamatot – mondja a szakember, miért lehet fontos a XXI. századi kommunikációs eszközök szerepe a társadalom jó értelemben vett átalakulásában.

Minden változás feszültségkeltő, mindenki a maga temperamentuma szerint reagál ezekre a feszültségekre, de minden eszköz, ami közel hozza a generációkat egymáshoz, az a konfliktuskezelés fontos alapja lehet. Minden eszköz, vagy akár alkalmazás, amely összeköti az embereket, az előre vivő fejlesztés, amelyet érdemes használni – véli a szakember, bár hozzáteszi: a felhasználón múlik, mire használja, de az eszköz óriási lehetőséget ad a kezünkbe.

(x)


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 502
 •  
  502
  Shares