Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

“Kitűnő minőségű horrort hoz létre a realizmus és a német expresszionista film visszhangjai között, miközben tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm műfaját” – írják Bergendy Péter Post Mortem című filmjéről, ami a trieszti filmfesztiválon elhozta a legjobb filmnek járó RAI4-díjat. A rendezővel készített interjúinkat ITT és ITT olvahatják.

061.hu

A rangos RAI4-díjjal jutalmazták Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét a trieszti filmfesztiválon. A rendező, aki a 2019-ben nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor és a legendássá vált A vizsga rendezésével a közönségbarát zsánerfilm számára keresett új utakat, ezúttal hátborzongató utazásra hívja nézőit. A film 2021 januárjában érkezik a hazai mozikba.

„Az 1919-ben a világon végigsöpört spanyolnátha-járvány korszakának hibátlan történelmi rekonstrukciója, amely még erőteljesebben és sokkolóbban hat a mai globális helyzet fényében. Témáját tekintve a néphagyományt és a paraszti társadalom babonáit ötvözi, valamint a mágia és a vallás világát a 19. század technikai és tudományos haladásával a fotográfia és a fonográfia területén, és kitűnő minőségű horrort hoz létre a realizmus és a német expresszionista film visszhangjai között, miközben tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm műfaját. Ennek alapján a RAI4-díjat Bergendy Péter POST MORTEM című filmjének adjuk” – olvasható a méltatás a magyar rendező Facebook-oldalán.

A zsűri elismerő oklevelében pedig ezt írják a filmről: „Zord, briliánsan megvalósított horrorfilm gyönyörű történelmi környezetben. Az első világháború után a spanyolnátha-járvány idején egy falu parasztjai között eluralkodik a rettegés. A történések kemény realizmusától, valamint a halottak szörnyű és fagyos jelenlététől az élők között a hátunkon futkos a hideg – a holttestek válnak az igazi főszereplőkké. A zsűri külön elismerését egy olyan film kapja, amely a horror műfajának koncepcióját tökéletesen megtestesíti: Bergendy Péter POST MORTEM című filmje.”


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •