Két felnőtté válásról szóló film, a Moonlight és az American Honey kapta a legtöbb, egyenként hat jelölést az alacsony költségvetésű, független amerikai filmeket jutalmazó díjra, az Independent Spirit Awardsra.

MTI

A Moonlight egy Miami rázós környékén felnövő meleg fekete fiatalemberről szól. A produkció a legjobb film díjára esélyes, emellett Barry Jenkins a film rendezőjeként és forgatókönyvírójaként is elnyerheti a díjat. Ugyanakkor a film fontos szerepeit alakító három színész nem jutott jelöléshez. Az American Honey sztárja, Shia LeBeouf azonban a legjobb férfi mellékszereplő mezőnyben megkaphatja a díjat. A 30 éves színész egy tolvajbanda főnökét játssza a produkcióban, amely egy szökevény kamaszlányról szól, aki egy csomó kétes alakkal szeli át az amerikai Középnyugatot. Az American Honey a legjobb film, rendező és színésznő díjára is jelölt.

A Manchester by the Sea című családi dráma és a Kennedy özvegyéről szóló, Jackie című dráma szintén több kategóriában lett jelölt, köztük a legjobb film és a színészi mezőnyben. A film rendezője, Kenneth Lonergan és a sztori mellékszerepét alakító Michelle Williams szintén lemaradt a listáról. 

Az elmúlt években több olyan film is volt, amely a független filmek versenye után az Amerikai Filmakadémia díját is megkapta. Így a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman és a 12 év rabszolgaság az utóbbi három évben a Spirit Awards után Oscar-díjat is nyert. Idén azonban kiderült, néha a megemelt költségvetés is jelenthet hátrányt: a díjszezon több Oscar-esélyesként emlegetett független filmje azért nem kerülhetett fel a Spirit Awards jelöltlistájára, mert 20 millió dollárnál magasabb költségvetésből készült. Emiatt nem vehették figyelembe a jelölésnél a Kaliforniai álom című musicalt, az Éjszakai ragadozók című pszichothrillert és a Lion című drámát sem.

Az Independent Spirit Awards gálaestjét február 25-én, egy nappal az Oscar-ceremónia előtt rendezik meg Santa Monicában.