Belga, norvég és angol fesztiválon is indul Till Attila Tiszta szívvel című filmje, amely versenyez az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként Oscar-díjért is az idegen nyelvű filmek kategóriájában – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

MTI

A 10. születésnapját ünneplő, Belgium vezető filmes seregszemléi közé tartozó ostende-i nemzetközi filmfesztiválon az alkotás a Taste Of Europe című versenyprogramban száll ringbe. Ezután Norvégia elsőszámú filmfesztiválja, a szeptember 20-án kezdődő, évről-évre mintegy 150 alkotást bemutató bergeni filmmustra is vetíti a Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám főszereplésével készült akció-vígjátékot.

Október 5-én kezdődik a 60. jubileumát ünneplő londoni filmfesztivál, amely filmvilág legnagyobb sztárjai – többek közt David Oyelowo, Nicole Kidman, Tom Ford, Lupita Nyong’o, Oliver Stone és Park Csan-Vuk – részvételével 12 napon át 15 moziban 74 országból érkező 245 mozgóképet sorakoztat fel, köztük a Thrill című válogatásban lesz október 6-án a Tiszta szívvel premierje is Thuróczy Szabolcs személyes jelenlétében.

Till Attila filmje mellett az Egyesült Királyság legnagyobb filmes seregszemléjének programját idén két magyar animáció is gazdagítja: Bárczy Örs Hey Deer! című Budapesti Metropolitan Egyetemen készült diplomafilmje, valamint Bucsi Réka Berlinálén debütált Love című alkotása is meghívást kapott a prominens rendezvényre, utóbbi a 12 alkotást felvonultató rangos rövidfilmversenybe.

Till Attila második játékfilmje egy kerekesszékes bandáról szól, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. Az alkotás a filmalap támogatásával a Saul fiát is gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével.

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje nagy siker volt a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon, Palicson pedig elnyerte a közönségdíjat. A hazai mozik április végén mutatták be a filmet, amelyet azóta mintegy 30 ezren néztek meg – olvasható a közleményben.

Fotó: 24.hu