Harminchat évvel ezelőtt, 1982. november 30-án jelent meg a Michael Jackson egyik legnagyobb hatású lemeze, a Thriller. A 20. század popkultúrájának kiemelkedő dokumentumáról van szó, amelynek eladásait csak néhány albumnak sikerült megközelíteni; tavaly elérte az egyedülálló, 33 milliós eladott példányszámot az Egyesült Államokban. Ezen az albumon szerepel egy 14 perces, minden mozzanatában ikonikus horrormusical, a Thriller. Az alábbiakban azt szedtük össze, hogy minden idők legnépszerűbb zombis klipje miben hozott újat, hogyan vált pop- és filmtörténeti jelentőségű opusszá.

MM-061.hu

1. Az első. A Thriller legfőbb érdeme, hogy sikeresen áttörte az MTV korábbi álláspontját és kitárta a kaput az afro-amerikai művészek, előadók, zenekarok számára, ezzel utat biztosított a hiphop és az R&B fejlődésének. Michael Jackson volt az első színesbőrű előadó, akinek a videóklipjét levetítette az MTV, ami óriási lépés volt, figyelembe véve a zenecsatorna társadalmi és zenei trendformáló attitűdjét. A kisfilmet egy idő után a közönség követelésére már óránként kétszer kellett játszania az MTV-nek.

https://www.youtube.com/watch?v=xfs0RsJFM8w

2. Klip mint művészi produktum. Michael Jackson klipjei a kor legmagasabb filmes színvonalán készültek el, olyan hollywoodi rendezőkkel dolgozott, mint Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, David Fincher, Spike Lee, vagy John Landis. A Thrillert, amely újradefiniálta a zenei videót mint művészeti produktumot, utóbbi rendezte. Jacko nemcsak promóciós lehetőséget látott a videóklipben, vizuális művészeti formának fogta fel, amelyben a zenei tartalmon túl a sztori és a koreográfia is fontos szerepet kapott. Az 1983-as klip új trendet indított el, az előadó és a számcím mellett a rendező nevét is kezdték feltüntetni, megjelentek az egyéni hangú kliprendezők, akik a filmes játszótér mind több eszközének bevetésével egyre nagyobb teret engedtek fantáziájuknak. A klipet 2009-ben beválogatták az Egyesült Államok nemzeti filmjegyzékébe, amelyben az amerikai film legjavát tartják számon. A 36 éves videót csak a YouTube-on több mint 560 milliószor játszották le.

3. 14 perc. John Landist Jacko az American Werewolf In London (Amerikai farkasember Londonban) című filmet látva kérte fel a Thriller megrendezésére. A kisfilmben egyébként 4:08 körül elhangzik a “See You Next Wednesday” című frázis, ami Landisnek egyfajta védjegye – majdnem minden filmjében megjelenik. A koreográfiát, akárcsak a Beat It-ben, Michael Peters-szel készítette el. A videó jóval hosszabb (14 perc), mint maga a dal, így több helyen szöveges jeleneteket látunk benne. A film klasszikus horror témákat jelenít meg – farkasember és zombik – és szándékosan fel is vonultat klasszikus horror film kliséket. „Az ötletem az volt, hogy legyen egy párbeszéd a rövidfilm elején, szeretem, ha van eleje, közepe és vége, ami egy sztori szerint halad, mondta Jacko egy 1999-es MTV-interjúban, hozzátéve, nem volt egyszerű kitalálni a klip koncepcióját, attól félt, hogy a zombik és szörnyek tánca nevetséges lesz. Úgy vélte, a megfelelő mozdulatokat kell kitalálniuk, hogy ne nevessenek a videón. „Szóval bementem egy szobába Michael Peters-szel, és kitaláltuk, hogyan mozogjanak a zombik. Néha szörny sminkben mentem próbára, azt nagyon szerettem. Együttműködtünk, együtt koreografáltuk a darabot és úgy gondoltam, hogy ilyesféle dologgal kellene kezdődnie, és aztán átmennie ebbe a jazzes lépésbe, tudod. Ilyen hátborzongató dolgokba.” Egy másik interjúban Jacko azt is elmondta, hogy ez volt az egyik legemlékezetesebb klipforgatása: “Imádtam szörnnyé válni, mert ez lehetőséget adott számomra, hogy valaki mássá váljak. Jó móka volt e mögé a maszk mögé rejtőzni és csak kiengedni ezt a részedet, a testedet és az érzéseidet…számomra ez izgalmas és nagyon emlékezetes volt.”

 

4. A műfaj. Pop, funk és diszkó – szintetizátorral, gitárral, trombitával, kürttel, szaxofonnal, fuvolával és harsonával. A Thriller műfaji színei mellett abban is újat hozott, hogy hangeffektusokat is beépített, hallhatunk benne ajtónyikorgást, léptek zaját a hajópadlón, a szél zúgását és kutyavonyítást is. Ezekről Bruce Cannon, a hangeffektusok szerkesztője ezt mondta: „Az ilyenek, mint a villámlás, a régi hollywoodi filmekből jönnek – sosem fogjuk megtudni, melyikekből -, de a legjobbakhoz kimennek a sivatagba és kerítenek egy farkast, szóval van egy olyan érzésem, hogy ez igazi vonyítás volt.” A zene, főleg a basszus némileg hasonlít Rick James 1981-ben megjelent r’n‘b-slágeréhez, a Give It To Me Baby-hez. A kultikus Jacko-számok karaktere legalább annyira köszönhető Quincy Jones-nak, mint magának a pop királyának, a zeneszerző-producer nevéhez köthető ugyanis az 1979-es  Off The Wall című album, ami óriási sikert aratott a kritikusok körében. Leginkább azért, mert sikerült ötvöznie a funk/soul hagyományt a rhythm and blues, a soft soul és a diszkó jegyeivel. Mindehhez társult Jacko lágy és sebezhető, máskor energikus éneke, karakteres nyögései.

5. Sztárok sztárközelben. Harminchat év alatt sok történet látott napvilágot a Thrillerrel kapcsolatban, az egyik ilyen legenda, hogy a géppuskalábú Fred Astaire, aki imádta Jackson mozgását, több mint nyolcvan évesen tőle tanult meg néhány mozdulatsort. A másik, hogy Jacqueline Kennedy (ő szerkesztette Jackson Moonwalk című önéletrajzi könyvét) egyszer felbukkant a Thriller próbáján, Jackson az ő lakókocsijában pihent az éjszakai forgatás alatt. A novemberi privát premieren pedig megjelent Eddie Murphy, Prince és Diana Ross is.

Jacko és Fred Astaire (Fotó: skywaynews.net)

6. A tánc. A Thriller legendás zombitáncát 2009 augusztus 29-én 13597 ember adta elő Mexikóvárosban, ezzel be is kerültek a Guinness Rekordok Könyvébe. A holtak maszkabálját egyébként 2002 óta évente előadják élőben a Kentucky állambeli Lexington halloweeni fesztiválján több száz zombitáncossal.

7. Thriller újragondolva. A zombis videó több klipet is inspirált, az egyik legnépszerűbb a kilencvenes évek fiúbandájának Thriller-változata: a Backstreet Boys 1997-es Everybody című dalához forgatott klip hosszúságában és hangulatában is a Jackson-dalra hajaz. A recept pedig bejött, akárcsak Jackóét, ezt a koreót is áltisisek ezrei tanulták be.

8. Nászok ásza. A táncoló zombik az esküvőiparra is nagy hatással voltak. Évek óta trend, hogy a friss házasok spontánnak tűnő, valójában hónapokon át gyakorolt koreográfiával nyitják a lagzit. A Thriller  az esküvői táncok top10-es listáján is állandó szereplő, az alábbi videót például több mint 13 millióan nézték meg.

9. 3D-ben. A Thriller töretlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kisfilm 3D-re átültetett verziója a 2017-es Velencei Filmfesztiválon óriásit szólt. A premier brutálisan jól sikerült, a közönség egy emberként pattant fel és kezdett el táncolni a jól ismert basszustémára, benne volt a pakliban, hogy a Pala Biennale, a Velencei Filmfesztivál legnagyobb befogadóképességű (1700 néző fér ide) termében összegyűltek a moziszékeket elhagyva bulizni kezdenek. A rendező John Landis elmondta, hogy az 1983-ban készült klipet nemcsak 3D-sítették, de jelentősen fel is javították, kiegészítették, hogy a ma embere számára is minél élvezetesebb legyen. A rendező azt is elmondta Landis a (második)  premiert követő sajtótájékoztatón elárulta, hogy a moziforgalmazás miatt készítettek werkfilmet a forgatásról, így egyszerűbb volt a mozik műsorára betolni magát a klipet. A rendező azért is örül utólag ennek a döntésnek, mert szerinte ebben az időszakban láthatjuk igazán boldognak a kulisszák mögött Michael Jacksont.

+1. A Thriller-lány “hálája”. A klipben a Jacko barátnőjét alakító Playboy-modell, Ola Ray 2013-ban készített egy Thriller inspirálta klipet. Ray – akit Jackson annak idején kirúgott, mert túl sok jogdíjat szeretett volna a kis szerepéért – a felkonfban el is mondja, a pop királya előtt szeretne tisztelegni a szerzeménnyel. Mindez több mint érdekes annak fényében, hogy 2009-ben, Jacko halála előtt 2 hónappal beperelte őt a szerinte hiányzó pénzek miatt. Nos, az alábbi videó inkább vicc, nyomokban sem tartalmaz zenét:

A Thrillerből több mint 100 millió példányt adtak el világszerte. 1984-ben szintén rekordnak számító nyolc Grammy-díjat nyert. Rengeteg listára felkerült az évek során: a Slant magazin például a nyolcvanas évek legjobb albumának választotta, a Rolling Stone magazin szerint pedig minden idők 20. legjobb lemeze.