Átadták a Aranytíz Kultúrházban a 2019-es Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Díszpolgári Cím és Érdemkereszt, Érdemkereszt, és Közszolgálati érdemérem kitüntetéseket. Az elismeréseket sajnos már posztumusz kapta meg Dr. Szívós István Antal olimpikon vízilabdázó. Érdemkeresztet vehetett át Éliás Tibor operaénekes, Zalai Antal hegedűművész és rendkívüli elismerésben részesült a Kincses Belváros Egyesület. 

061.HU

2019-ben „Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület díszpolgára” kitüntető címet ítélt meg Dr. Szívós István Antal olimpiai és világbajnok vízilabdázónak, azonban a legendás sportoló díját sajnos már nem tudta átvenni, ugyanis november 10-én elhunyt.

Érdemkereszt díjban részesült Éliás Tibor operaénekes, aki 16 éves korában irakozott be Zsolnay Hédi Bem rakparti sanzon énekes osztályába, majd ezt követően felvették a KISZ Központi Művészegyüttes Stúdió Színházába. 1987-ben a kecskeméti Katona József Színházba, a régi nagyok közül az egyik legjobb szakember, Lendvay Feri bácsi által vezetett színházhoz szerződött. Kálmán Imre: Marica grófnőjében, beugrással lépett a nagyközönség elé, komoly sikerrel. Az első nagy premierje: Lehár Luxemburg grófja címszerepében debütált. Még 1989 elején megalapítja a Classica Hungarica Kft-t, amely a MUSICA HUNGARICA Lemezkiadót is üzemelteti. Éliás Tibor nevéhez fűződik többek között a Kálmán–Lehár OPERETTPARÁDÉ című lemez kiadása, a 100 Tagú Cigányzenekar 6 lemezének kiadása, a NEMZETI ZENEI KÜLÖNLEGESSÉGEK 4 cd-s sorozatának kiadása. Erkel Ferenc három, a mai napig ki nem adott operáját is saját tőkéjéből adta ki.

Érdemkereszt díjban részesült továbbá Zalai Antal hegedűművész, aki zenész családból származik, édesapja Szalai Antal, Liszt-díjas prímás, a Honvéd Művészegyüttes Népi Zenekarának volt vezetője. Ötéves korában kezdte klasszikus zenei tanulmányait Budapesten. Diplomáját a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte 2009-ben, Sebestyén Katalin tanítványaként. Brüsszeli tanulmányait megelőzően Dénes László, Komlós Péter és Jozef Kopelman irányítása alatt képezte magát Budapesten. Tizenöt éves korában nemzetközi ismertséget szerzett Bartók fiatalkori hegedűversenyének előadásával, a budapesti Zeneakadémia nagytermében, Yehudi Menuhin 80. születésnapjának tiszteletére rendezett hangversenyen. Az Egyesült Királyságban 2008-ban debütált. Szólóesteket adott többek közt a New York-i Carnegie Hall kamaratermében, a washingtoni Kennedy Központ Terrace Theater termében, a Moszkvai Konzervatórium Nagytermében, a genfi Victoria teremben, a brüsszeli Királyi Konzervatórium Nagytermében és a vancouveri Chan Művészeti Központban.

Rendhagyó elismerést kapott az éppen 10 esztendős a Kincses Belváros Egyesület, amelyet 2009-ben alapította tizennégy lelkes lokálpatrióta. Ars poeticájuk: „Csak az válik értékké, amit másokkal megosztunk” Ami összeköti őket az a Belváros szeretete és az a cél, hogy természeti, épített és szellemi örökségét minél jobban megismertessék, feldolgozzák és bemutassák. Immár 10 éve szervezik kerületi Sétáikat, ahol helytörténeti vezetés keretében ismertetik meg az érdeklődőkkel Belváros gyönyörű épített környezetét. A témában szervezett előadásaikat a Kincses Belváros Kalendáriumban közlik sok éve. Az általános iskolások VII-VIII. osztályai számára Helytörténeti vetélkedőt szerveznek több évre visszanyúlóan. Az Egyesület megálmodója és motorja Kacskovics Fruzsina építész, aki a legnagyobb odaadással szervezi a programokat és ismerteti meg a Belvárost az érdeklődőkkel.

A „Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület díszpolgára” kitüntető Cím és Érdemkereszt a kerület önkormányzatának legmagasabb elismerése, amely adományozható annak a személynek, aki Belvárosunk javára kifejtett munkásságával, megbecsülést kiváltó tevékenységével hozzájárult a kerület fejlődéséhez, gyarapodásához. Adományozására évente egyszer kerül sor és mindössze egy személy részére posztumusz is adható.