Átadták a 2018-as Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Díszpolgári Cím és Érdemkereszt, Érdemkereszt, és Közszolgálati érdemérem kitüntetéseket. Az elismeréseket posztumusz Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, Sándor Szandra divattervező és Vörös István költő kapták.

061.hu

2018-ban „Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület díszpolgára” kitüntető cím és Érdemkereszt posztumusz díjban részesült Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, színigazgató, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész . A díjat özvegye, Kerényiné Felkai Anikó vette át.

Érdemkereszt díjban részesült Sándor Szandra divattervező. Az általa alapított Nanushka az elmúlt néhány évben a legsikeresebb magyar divatmárkává nőtte ki magát. Ruháit 30 országban, kb. 70 városban, több mint 160 boltban megtalálhatjuk. Kreációt olyan sztárok viselik, mint Charlize Theron, Angelina Jolie, Taylor Swift, vagy Dua Lipa.

Érdemkereszt díjban részesült továbbá Vörös István költő, aki több mint két évtizede az ötödik kerület lakója. Életművét a műfajok és formák közötti ugrálás jellemzi: a versek mellett írt regényt, verses regényt, drámát, vígjátékot, bábjátékot, elbeszéléseket, novellákat, tanulmányokat vagy kritikákat. A kortárs gyerek vers- és prózairodalom fiatal generációjának kiemelkedő alakja. Verseinek szellemisége a mai kor gyerekeihez szól a mai hétköznapokból merítve. Ebben a műfajban talán legismertebb kötete a Lackfi Jánossal közösen jegyzett Apám kakasa verseskötet. Eddigi pályafutását számos hazai és nemzetközi kitüntetéssel díjazták. Ezek közül a legkiemelkedőbbek a Déry Tibor-díj 1998-ban, a Füst Milán-díj, ugyanabban az évben, a József Attila-díj, 2003-ban, valamint a Premia Bohemica-díj (cseh irodalmi díj), 2005-ben.

A „Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület díszpolgára” kitüntető Cím és Érdemkereszt a kerület önkormányzatának legmagasabb elismerése, amely adományozható annak a személynek, aki Belvárosunk javára kifejtett munkásságával, megbecsülést kiváltó tevékenységével hozzájárult a kerület fejlődéséhez, gyarapodásához. Adományozására évente egyszer kerül sor és mindössze egy személy részére posztumusz is adható.